Održavanje dijeta je pogrešno
1

Osjetljivost na hranu sprečava gubitak kilograma

Klix.ba
Bez obzira da li je u pitanju bila dijeta bez ugljikohidrata ili masnoća, mnogi ljudi su pokušali i nisu uspjeli da izgube kilograme u nekom trenutku svog života. Sada jedan vodeći doktor i ekspert tvrdi da bi problem mogao ležati mnogo dublje – u osjetljivosti na hranu.

Dr. John Mansfield, pionir na polju alergija i ishrane, kaže da ukoliko hrana iritira tijelo, to može dovesti do osjetljivosti i dobijanja kilograma. U svojoj knjizi "Six Secrets of Successful Wight Loss" Mansfield tvrdi da je osjetljivost na hranu najveći uzrok dobijanja kilograma, a ne previše kalorija i nedostatak fizičke aktivnosti, kako se danas misli.

"Jedan od najboljih načina za gubljenje tjelesne težine je da saznate da li ste osjetljivi na neku običnu, svakodnevnu hranu, kao što su pšenica, kukuruz, jaja ili mlijeko. Osjetljivost na hranu, koja mnogo varira od osobe do osobe, je bila glavni uzrok dobijanja težine kod 70 posto pacijenata koje sam liječio tokom 31 godine medicinske prakse, tokom koje sam se specijalizovao za alergije i ishranu", rekao je Mansfield. Većina ljudi nije svjesna da je osjetljiva na neku hranu jer je jedu svaki dan, a onda trpe simptome kao što su glavobolje ili umor.

Mansfield je takođe naveo i da brojanje kalorija i dijeta bez masnoća najvjerovatnije neće dovesti do željenog gubitka kilograma, prenosi Daily Mail. "Dijete bez masnoća ne uspjevaju jer nam je masnoća potrebna da regulišemo apetit. Ukoliko ne jedete dovoljno masnoća vaš apetiti neće biti zadovoljen i uvijek ćete biti gladni te zbog toga i jesti mnogo više", kazao je Mansfield.

Mansfield preporučuje da se provjere zdravstveni problemi koji bi mogli imati utjecaja na tjelesnu težinu, kao što su problemi sa štitnom žlijezdom te da se otkriju moguće osjetljivosti na određene vrste hrane. Kako bi otkrili koja vrsta hrane ne odgovara tijelu, Mansfield preporučuje proces eliminacije, koja podrazumijeva izbacivanje velikog broja svakodnevne hrane iz upotrebe, a onda i postepeno vraćanje moguće problematične hrane u ishranu.

Kako kaže Mansfield, procesom eliminacije hrane na koju ste osjetljivi, samo tokom prvih sedam dana se postiže veliki gubitak tjelesne težine.