Nekoliko razloga
0

Osjećate hladnoću bez obzira na temperaturu napolju? Ovo mogu biti neki od uzroka

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko često osjećate hladnoću dok su vani temperature blizu nule, mnogi će smatrati da je to normalno. Međutim, ponekad čest osjećaj hladnoće i groznica bez obzira na vanjske faktore mogu biti znak nečega ozbiljnijeg.

Uzevši u obzir da svi imamo različit stepen tolerancije na hladnoću i toplotu, različite stvari mogu utjecati na to kako se osjećamo.

Osjećaj hladnoće kada je hladno vrijeme je sasvim normalan i rijetko je znak nečeg previše zabrinjavajućeg, ali ako imate i neke druge simptome, ili ako vam je jako hladno kada nema pravog razloga, vjerovatno je dobra ideja da se pregledate kod svog ljekara opšte prakse.

Anemija, najčešće uzrokovana nedostatkom željeza, može učiniti da osjećate hladnoću više nego inače. Anemija nastaje kada nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca da prenose kiseonik do vaših organa. Kao rezultat toga, može biti uobičajeno da se osjećate hladno. Osobe s anemijom također mogu osjetiti umor i nedostatak energije, otežano disanje i blijedu kožu.

Drugi uzrok je hipotireoza - još jedan naziv za nedovoljno aktivnu štitnu žlijezdu. Hipotireoza može usporiti metabolizam, što dovodi do pada vaše osnovne tjelesne temperature, što znači da neki ljudi koji imaju to stanje mogu osjećati hladnoću cijelo vrijeme ili nižu toleranciju na hladnoću.

Ostali simptomi na koje treba obratiti pažnju su povećanje telesne težine, umor, depresija, bol u mišićima i suha koža i kosa.

Fibromijalgija je još jedno stanje koje može izazvati netoleranciju na hladnoću, a predstavlja poremećaj koji uzrokuje bolove u mišićima i umor. Dugotrajno stanje ima brojne simptome koji se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali mogu uključivati ​​osjećaj prehlade zbog nemogućnosti regulacije tjelesne temperature.