Neugodna pojava
29

Osam faktora koji mogu dovesti do oteknuća vagine

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nedavno je lifestyle časopis Woman's Health objavio članak u kojem pokušava odgovoriti na pitanje zašto dolazi od oteknuća vagine. Iako postoje neki fiziološki, normalni razlozi zašto dolazi do ove pojave, postoje i neki patološki koji mogu narušiti kvalitet intimnog života.

Ispostavilo se da postoji nekoliko razloga za stvaranje otoka na i oko ženskog spolnog organa, a u nastavku se nalaze mogući krivci za ovakvo stanje.

Grub seks

Skoro svaki put kada trebate stupiti u seksualni odnos, vaša vulva i vagina počinju laganu da se "naduvavaju" zbog dotoka krvi u genitalnu regiju i to je fiziološka pojava. Međutim, ako primijetite druge simptome kao što je formiranje tankih rezova oko vaginalnog otvora, to bi moglo značiti skoro stvaranje otekline i to uglavnom zbog grubljeg seksa. Ukoliko je to slučaj, možda ćete iskusiti i malo krvarenja ili otkriti da je to područje pomalo crno ili modro.

Alergijska reakcija

Nakon dodatnog pregleda, možda ćete primijetiti da vaša crvena, natečena vagina ima i osip. Veoma je moguće da vaša vagina ima alergijsku reakciju ili da je preosjetljiva na neke proizvode, kao što su to najčešće kondomi od lateksa, ili čak na spermu. Ovo je rijetka alergijska reakcija na proteine ​​pronađene u spermi koja može izazvati crvenilo, oticanje, bol, svrab i pečenje u području genitalija.

Gljivične infekcije

Uzrokovane prekomjernim rastom gljivice candidae, koja se prirodno nalazi u vagini, gljivična infekcija vagine je najpoznatija po svom uobičajenom simptomu, a to je ekstremni svrab u i oko vaginalnog otvora.

Ostali simptomi uključuju bol kod mokrenja ili tokom seksa, crvenilo i oticanje koje, prema navodima stručnjaka, može učiniti da vagina izgleda debelo i zapaljeno te može doći do izražaja i manji osip.

Bakterijska vaginoza

Ovo stanje se događa u trenucima kada u vagini ima previše određene bakterije. I dok su simptomi slični gljivičnim infekcijama kao što su bol, svrbež, peckanje, upala i oticanje, bakterijska vaginoza obično uzrokuje iscjedak koji ima jako neugodan miris.

Suhoća vagine

Seks kada se suočavate sa suhoćom "tamo dolje" može ostaviti vašu vaginu crvenom, bolnom, ali i otečenom. Ovaj problem može biti rezultat neadekvatne predigre, ali i niskog nivoa estrogena zbog menopauze, perimenopauze, laktacije ili uzimanja kontracepcije.

Spolno prenosive bolesti

Određene spolno prenosive bolesti koje, prema navodima ljekara, uzrokuju "upalu tkiva", poput hlamidije i trihomonijaze, mogu uzrokovati vaginalno oticanje. Iako hlamidija često ne izaziva simptome, trihomonijazu često prati crvenkasta, otečena vulva koja također može dovesti do krvarenja nakon seksa, iritacije i pojave neugodnog mirisa.

Celulitis

Celulitis je bakterijska infekcija kože i potkožnog tkiva koja može dovesti do toga da koža postane natečena, crvena, ali i osjetljiva na bilo koju vrstu kontakta. Celulitis se može dogoditi kada, recimo, bakterija koja prirodno živi na vašoj koži ulazi kroz oštećenje u vašem dermnom sloju, uzrokujući time infekciju kože.

Trudnoća

Zahvaljujući svim hormonalnim promjenama koje se događaju kada očekujete bebu, vaše tijelo počinje da bubri na različitim mjestima - uključujući i vašu vaginu. Tokom trudnoće također se povećava protok krvi i pritisak iz materice, što može povećati ovaj otok.

Vezani članci