Zdravlje
104

Osam efikasnih načina za uklanjanje bolova u leđima

Klix.ba
Bolovi u leđima su široko rasprostanjen problem, ali postoje načini pomoću kojih ćete ih ublažiti i ukloniti.

Stres, putovanja, vježbe i staranje dovode do bolova u leđima zbog kojih se osobe ne mogu potpuno odmoriti, niti mogu normalno obavljati svakodnevne obaveze. S ovim problemima se možete boriti i kod kuće.

1. Pomješajte kamfor i kokosovo ulje i prokuhajte tu smjesu te je ostavite da "ključa" pet minuta. Nakon toga je ohladite i čuvajte u flaši. Smjesu koristite za masiranje dva puta prije odlaska na spavanje. Pomoći će kod bolova u leđima.

2. U kantu mlake vode dodajte nekoliko kapi eukaliptusovog ulja i okupajte se tom vodom. To će ublažiti bolove u leđima, ali i druge bolove u tijelu te vas osloboditi stresa.

3. Dok gledate TV, stavite termofor s toplom vodom na donji dio leđa i poduprite ga jastukom. Ubrzo ćete osjetiti olakšanje.

4. Masirajte leđa uljem od slačice sat vremena prije spavanja. Naravno, istuširajte se prije odlaska u krevet.

5. U čašu toplog mlijeka dodajte prstohvat kurkuma i nekoliko kapi meda. To će vam uvijek pomoći kad imate bolove u leđima i drugim dijelovima tijela, ali i kod kašlja.

6. Dok pripremate čaj, dodajte malo đumbira, koji će također olakšati bolove u leđima.

7. Korištenjem biljnog ulja za masažu leđa uspjet ćete se brzo riješiti bolova u leđima i potpuno oporaviti.

8. Dugu čarapu napunite rižom i zavežite je. Zagrijte je u mikrovalnoj pećnici 3 do 5 minuta, a potom je stavite na mjesto gdje osjećate bol. Ova metoda čini čuda posebno kada se radi o bolovima u donjem dijelu leđa.