Zdravlje
23

Oprez, vrijeme je proljetnih alergija: Adekvatnom terapijom do izlječenja

Piše: Ermina Skorupan-Husejno
Dolaskom proljeća, javljaju se i problemi osoba koje se bore sa alergijama. I sa malom koncentracijom peluda trava, stabala i korova u zraku počinju problemi alergičara.

Nadražena sluznica nosa, očiju, nepca i ždrijela, svrbež, otekline i kihanje najčešći su simptomi peludnih alergija. Doc. dr. Belma Paralija kaže da je povećan broj pacijenata koji dolaze na Kliniku za plućne bolesti KCUS-a. Navodi da su to najčešće pacijenti koji imaju alergijsku astmu.

"Našim pacijentima dajemo inhalatornu terapiju, što im puno pomaže, pa možemo reći i da je manji broj pacijenata nego prethodnih godina i to zbog adekvatne terapije", kaže doktorica Paralija.

Osim alergijske astme, u proljeće se javljaju i manifestacije na koži u vidu dermatoloških oboljenja, alergijskog rinitisa i alergijskog konjuktivitisa.

"Nekada pacijenti imaju kombinaciju svih simptoma, od bronhalne astme, rinitisa do dermatoloških oboljenja", kaže dr. Paralija. Napominje da se kod detaljnog pregleda radi testiranje za utvrđivanje alergena. Nakon toga se pacijentima daje adekvatna terapija.

Doktorica Paralija naglašava važnost uzimanja preventivne terapije kako bi se spriječili astmatični napadi.

"Najvažnije je spriječiti upalu disajnih puteva, jer se na taj način otežava disanje. Sužavaju se disajni putevi, nakuplja se sekret i dolazi do napada u vidu stezanja u prsima zbog nedostatka zraka", objašnjava doktorica Belma Paralija.

O načinu prevencije i zaštite preporučuje se izbjegavanje takozvanih trigera ili okidača koji dovode do alergijskih reakcija.

"Ukoliko je osoba alergična na polen, u vrijeme cvjetanja treba izbjegavati boravak na otvorenom, zatvarati prozore, ne izlagati se, ukoliko je to moguće, utjecaju alergena. Odjeću ne treba sušiti na otvorenom, jer se polen nakuplja i na odjeću", savjetuje doktorica Paralija.

Osobe koje imaju problema sa alergijom se trebaju javiti ljekaru koji će ih, u zavisnosti od simptoma koji se javljaju, uputiti specijalisti, otorinolaringologu, ako je u pitanju alergijski konjuktivitis, ili dermatologu ako se alergija manifestuje na koži.