U moru, jezeru ili bazenu
11

Opasnosti s kojima se možete suočiti u vodi, obratite pažnju i spriječite ih

N. C.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Bez obzira da odlazite na more ili se kupate u lokalnom kupalištu, velike su šanse da ćete ovog ljeta poželjeti rashladiti se u vodi.

Predviđaju se visoke temperature, a toplinski val zahvatio je južnu Evropu i temperature će porasti do 49 stepeni.

Rashlađivanje će svima biti glavni prioritet, a osim rashladnih pića, boravak u hladovini i pokrivanje šeširima i sunčanim naočalama, uranjanje u hladnu vodu nudi predah.

Ljekarka opće prakse dr. Zoe Watson kaže da treba pripaziti na ova zdravstvena stanja povezana s vodom.

Pokliznuće

"Svi se sjećamo kako strane bazena mogu biti skliske iz našeg djetinjstva, a bazeni za djecu također mogu biti opasni. Pokliznuća su rjeđa u otvorenim vodama jer obično ima trave, šljunka ili pijeska na rubu vode, ali bazeni izrađeni su od plastike i strane bazena mogu predstavljati opasnost od klizanja pa ako vi ili djeca ulazite ili izlazite ili hodati uz bazen, nemojte trčati i pazite da stopala čvrsto stavite ispod sebe", dodaje.

Šok hladnom vodom

“Ovo se događa kada vaše tijelo nije naviknuto na hladnu vodu. To je reakcija na šok koja uzrokuje nagli udah i dahtanje. Kad uđete u vodu, vaši otkucaji srca i krvni pritisak naglo rastu. Nedostatak zraka nije problem na suhom, ali u vodi možete hiperventilirati disanje u vodi i brzo se naći u scenariju utapanja", dodaje.

Kada ulazite u vodu, učinite to na mjestu koje je plitko gdje možete spustiti noge umjesto da skočite ravno u duboku vodu. Na ovaj način, ako doživite šok od hladne vode, možete ustati i duboko disati dok vam se disanje ne vrati pod kontrolom.

Hipotermija

"Postoji pet faza hipotermije, ali kao opće pravilo rekla bih da je vrijeme da izađete kada više ne osjećate hladnoću. Simptomi mogu uključivati ​​zbunjenost, pospanost, petljanje rukama, drhtanje i nedrhtanje i spore reakcije. Ako sumnjate na hipotermiju, odmah izađite iz vode i polako se zagrijte od središta tijela prema van. Uzmite topli napitak, skinite mokru odjeću, ogrnite se dekom", dodaje.

Sve nakon prve dvije faze hipotermije može biti kobno pa potražite medicinsku pomoć ako niste sigurni.

Grčevi

"Grčevi se mogu pojaviti u hladnoj vodi jer vaše tijelo nije imalo vremena zagrijati se, a mišići se grče kada su hladni. Grčevi nisu ništa strašno na suhom, ali onesposobljenost i bolovi u vodi mogu učiniti bespomoćnim i najspretnijeg plivača", navodi.

Najčešće se javljaju u nogama i stopalima pa je vrijedno polako ući u vodu i aklimatizirati se prije nego što počnete plivati ​​kako ne biste bili ranjivi.

"Koprivnjača ili urtikarija od hladne vode nije česta pojava, ali se događa kada koža reagira na izlaganje hladnoći – u ovom slučaju hladnoj vodi. To je u osnovi alergijska reakcija na temperaturu vode i iako nije previše ozbiljno, antihistaminici mogu pomoći", dodaje.