Zdravlje
0

Opasnost od raka veća za 34 posto kod žena pušača

FENA
Žene pušači su izložene 34 posto većoj opasnosti da obole od raka dojke od onih koje nisu pušači, pokazali su rezultati istraživanja predstavljenog na 47. kongresu Američkog udruženja za kliničku onkologiju - ASCO u Chicagu.

Grupa naučnika je došla do tih rezultata poslije višegodišnjeg istraživanja na Univerzitetu u Pittsburghu u kome je učestvovalo 13.300 žena, prenijeli su francuski mediji.

Naučnici su, međutim, istakli i da bi trećina slučajeva raka mogla da bude izbjegnuta u industrijski razvijenim zemljama promjenom načina života ljudi.

To prije svega podrazumijeva uravnotežen i raznovrstan način ishrane, odnosno konzumiranje više voća i povrća, a manje alkohola i transmasnih kiselina koje sadrže, između ostalog, mliječni proizvodi, goveđe i jagnjeće meso, ali i pržena jela.

Idealno bi, kako su naveli naučnici, bilo da se dnevno konzumira minimum 400 grama voća i povrća, uz ograničeno konzumiranje crvenog mesa - 500 grama (količina nakon pripreme) sedmično.

Poželjno je i kombinovati taj način ishrane koga treba stalno primjenjivati sa nekom od svakodnevnih fizičkih aktivnosti čije provođenje treba da traje po 30 minuta dnevno, ali ono ne mora da bude kontinuirano, već se može naprimjer prvo 10 minuta dnevno voziti bicikl, a kasnije 15 minuta provesti brzo hodanje i ostalo.