{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


On je spasio 2,4 miliona beba donirajući svoju krv

4.9.2013. u 12:00
45
13
On je spasio 2,4 miliona beba donirajući svoju krv
45
On je spasio 2,4 miliona beba donirajući svoju krv
James Harrison
James Harrison, 76-godišnji Australac, do sada je spasio više od 2,4 miliona beba donirajući krv koja sadrži rijetki antigen koji liječi hemolitičku bolest kod novorođenčadi.
Harrison je kao 13-godišnjak preživio tešku operaciju zahvaljujući doniranoj krvi i tada se zakleo da će, kad postane punoljetan, i sam početi donirati krv. Već nakon prvog doniranja ustanovljeno je da sadrži veoma rijetki antigen Rh0(D) Imuno Globulini, koji sprečava razvitak hemolitičke bolesti koja se javlja kao posljedica nepodudarnosti krvnih elemenata trudnice i djeteta.

Nakon što se saznalo za ovaj rijetki tip krvi, Harrison je pristao na istraživanja na osnovu kojih je napravljena Anti-D vakcina.

"Osigurali su me na milion dolara, tako da sam znao da će moja supruga Barbara imati sredstva za život ukoliko umrem. Nije me bilo strah, već sam bio sretan što mogu pomoći", kazao je ovaj 76-godišnji Australac.

Do sada je donirao krv 1042 puta te na ovaj način usrećio milione majki uključujući i svoju kćerku Tracey, koja je rodila zdravog sina.

Osim nje, usrećio je i majku Joy Barnes, koja radi u Banci krvi Crvenog krsta u Sydneyju. Iako se desetljećima poznaju, tek mu je nedavno rekla da je i ona među stotinama hiljada majki kojima je pomogao.

"Bez njega ne bismo imali zdravu bebu. Ne znam kako da mu zahvalim", kazala je Joy na australskoj televiziji.

"Sat vašeg vremena može značiti životni vijek za drugoga. Svakog dana javlja se sve veća potreba za donatorima krvi i da svaki donor sa sobom povede jednog prijatelja, ne bismo se našli nezavidnoj situaciji u kojoj se nalazimo", kazao je Harrison koji je u Australiji poznat kao "Zlatna ruka".

On se nada da će do 81. godine upisati 1111. donaciju krvi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: