{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ojačajte vaše srce i smanjite rizik od srčanog udara

S
8.8.2010. u 21:29
0
9
Ojačajte vaše srce i smanjite rizik od srčanog udara
0
Ojačajte vaše srce i smanjite rizik od srčanog udara
Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrti. Na sreću, postoje korisni načini kojim je moguće ojačati srce i tako smanjiti rizik od srčanog udara.
Ljudi su gotovo svakodnevno izloženi stresnim situacijama. Tada tijelo luči pojedine hormone kako bi uspješno podnijelo stres. U previše stresnim situacijama, ovi hormoni mogu uzrokovati ozbiljne bolesti srca.

Stres je usko povezan sa lošim navikama kao što je konzumiranje alkohola i cigareta. To su faktori koji značajno pridonose oboljevanju srca. Ukoliko imate simptome kao što su uznemirenost i nervoza, ranjivost, osjećaj da se ne možete nositi sa svakodnevnim problemima, ako ste neodlučniji nego inače, imate smanjen apetit, teško se koncentrišete i loše spavate, onda je potrebno da poduzmete korake koji će smanjiti nivo stresa.

Potrebno je da naučite tehnike koje će vam pomoći da se opustite. Lezite na leđa i sa opuštenim rukama pored sebe. Polako udahnite duboko nekoliko puta. Zategnite svoje mišiće, zadržite su u tom stanju nekoliko sekundi pa se opustite. Ponovite vježbu nekoliko puta. Nastavite disati polako. Po završetku vježbe, zatvorite oči i udahnite duboko nekoliko puta, a potom polako pređite u sjedeći položaj.

Što se tiče ishrane, možete jesti hranu bogatu ugljikohidratima. Voće i žitarice su ključne komponente zdrave ishrane. Žitarice obezbjeđuju energiju. Postoje dvije vrste ugljikohidrata, kompleksni ugljikohidrati koji su zdravi i jednostavni ugljikohidrati koji su manje zdravi.

Kompleksni ugljikohidrati su bogati skrobom i vlaknima. Oni oslobađaju energiju sporije i duže traju. Sadrže ih tjestenina, hljeb, žitarice, riža, zob, heljda i krompir, dok jednsotavne ugljikohidrate sadrže kolači i keks.

Nikada nemojte ignorisati stalne bolove u stomaku jer to mogu biti prvi znaci slabosti srca. Slabo varenje i nadimanje te bolovi u stomaku mogu biti znaci slabosti srca.

Loše raspoloženje i depresija su usko povezani sa ozbiljnim srčanim oboljenjima.

Redovno vježbanje smanjuje rizik od srčanog udara. Trčanje će pomoći u jačanju vašeg srca.

Ukoliko već imate problema sa srcem, ipak, i dalje vježbajte. Vašem srcu će to koristiti, ali prije toga se konsultujte sa doktorom kako biste saznali koje su vježbe adekvatne za vaše stanje.

Grupa lijekova pod nazivom statini uveliko pomaže organizmu jer utiče na holesterol u krvi smanjujući njegov nivo za 20-60%.

Alkohol može pomoći u sprječavanju nastanka bolesti srca, ali pijenje više od preporučene količine će naštetiti vašem organizmu. To će oslabiti srčane komore i poremetiti ritam srca.

Ako imate preko dvadeset godina i zdravi ste, ipak je poželjno povremeno mjeriti nivo holesterola u krvi kako bi se prevenirao nastanak srčane bolesti u budućnosti, piše "Daily Mail."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: