Zdravlje
15

Održana konferencija "Pro-femina: Žensko zdravlje u fokusu"

Klix.ba
Ako se okrenemo sebi i postanemo odgovorni prema svom zdravlju, ali i pozivanjem instutucija na odgovornost, učinit ćemo mnogo na polju zdravlja žena u BiH, jedan je od zaključaka prve konferencije "Pro-femina: Žensko zdravlje u fokusu", koja je održana danas u Hotelu Bristol u Sarajevu, u organizaciji magazina "Ljepota&Zdravlje".

"Mislim da smo uspjeli u onome što smo planirali, a to je da se ova pitanja podignu na nivo drušvene odgovornosti. To je svakako i naša dužnost, a nadam se da smo bili dovoljno 'glasni' i da smo doprinijeli buđenju svijesti o važnosti ženskog i zdravlja uopšte", rekla je Jelena Joksimović, glavna i odgovorna urednica magazina "Ljepota&Zdravlje".

Bila je ovo prilika da u sklopu dva panela, "I spriječiti i liječiti" te "A šta kada se razbolimo", potražimo odgovore nadležnih institucija i stručnih osoba, poput ginekologa, radiologa, citologa, onkologa, nutricionistice, psihologa, fintes trenerice, na pitanja kao što su: šta možemo uraditi za zdravlje žena, koji faktori najviše ugrožavaju njihovo zdravlje, koliko su žene danas same odgovorne prema sebi, a koliko su prema njima odgovorni zajednica, njena porodica, firma u kojoj radi i šira socijalna sredina. Također, naše goste pitali smo koja su prava žene kada oboli i ko ta prava zastupa, koji zakoni nam ne idu naruku i kakve su mogućnosti da se oni promijene.

Održane su prezentacije o makrobiotičkoj ishrani, o čemu su govorili naši partneri, kompanija BioFamilija, a publici je predstavljen i uređaj za čišćenje i njegu kože brenda Clarisonic pod nazivom "Clarisonic – snaga ljepote u samo 60 sekundi".

Generalni pokrovitelj konferencije bila je kompanija Dukat. Partner prvog panela bio je brend Clarisonic, a partner drugog panela Uniqua osiguranje. Prijatelji konferencije bili su Avon, Hotel Central West Wood, PROEVENT, Massage Studio Dina i Hotel Termag. Za osvježenje su se pobrinule kompanije Donat Mg i Plantago.

Konferenciju "Profemina 2015" sa nekim drugim temama u fokusu zakazujemo za narednu godinu, saopštili su iz magazina "Ljepota&Zdravlje".