Zdravlje
0

Odrasli dobijaju gripu jednom u svakih pet godina

Klix.ba
Na osnovu terenskog istraživanja, naučnici su došli do podatka da odrasla osoba dobije gripu otprilike svakih pet godina.

Iako se mnogi osjećaju mnogo češće bolesno, uzrok tome su infekcije slične gripi, a ne gripa. Naučnici su uzeli uzorke krvi od 151 volontera u dobi između 7 i 81 godinu kako bi ocijenili koliko su ustvari česte gripe.

Naučnici tvrde da će im ovakve vrste podataka pomoći u boljem razumijevanju opasnosti od zaraze, ali isto tako i razumijevanju širenja infekcije u društvu.

Istraživači s Imperial koledža u Londonu i instituta u SAD-u i Kini, testirali su krv volontera na prisutnost protutijela kako bi otkrili jesu li ikada bili zaraženi i koliko često. Otkrili su da su kao djeca dobijali gripu u prosjeku svake druge godine, te da je infekcija gripe postajala rjeđa s godinama. Oni ističu da se njihova otkrića možda ne odnose na svu populaciju.

Dr. Steven Riley iz Vijeća za medicinska istraživanja, glavni autor studije, rekao je da će učestalost infekcije varirati ovisno o pozadini gripe i cijepljenju.

"Otkrili smo da je gripa mnogo rjeđa u odrasloj dobi nego što to ljudi misle", rekao je on.