|

Odlučite se između amniocenteze i Nifty testa

Odlučite se između amniocenteze i Nifty testa
74
Sponzorirani članak
16.5.2019. u 14:26
0
komentara
74

dijeljenja
Odlučite se između amniocenteze i Nifty testa
Test Nifty možete napraviti već od 10. sedmice trudnoće i tako vrlo rano dobiti informacije o genetskom zdravlju svoje bebe.
U poređenju sa standardnim testovima probira, test Nifty ima veću tačnost i manju mogućnost lažno pozitivnog rezultata, što znači će manje žena biti izloženo invazivnim dijagnostičkim postupcima, kao što su amniocenteza ili biopsija horionskih resica, kod kojih je rizik od spontanog pobačaja od 1 do 2 posto.

Test Nifty je neinvazivan, pa samim time ne predstavlja nikakav rizik ni za majku ni za bebu.

AmniocentezaAmniocenteza je "stari" postupak dijagnosticiranja hromosomskog zdravlja djece, dostupan od 1981. godine. Invazivan postupak, gdje se iglom prodire kroz majčin trbuh do plodne vode. U plodnoj vodi se nalaze stanice ploda, odljuštene sa kože, tako da se dobije genetski materijal i na temelju njega ustanovljuje ima li plod neku od hromosomskih anomalija.Taj zahtjevni postupak sa sobom donosi rizik; može se dogoditi, da amniocenteza prouzroči pobačaj, preuranjeni porod, infekciju, krvarenje u trudnoći i druge neugodnosti.

Amniocenteza se provodi između 15. i 20. sedmice trudnoće (optimalno 16. i 18. sedmice), rezultati su dostupni u roku od dvije do tri sedmice. Jedan od velikih nedostataka je upravo taj što trudnice koje je naprave, prolaze dugačko razdoblje iščekujući rezultat. Amniocenteza je 100 posto pouzdana.

Nifty testNifty test je poznat već godinama u svijetu kao test za ustanovljavanje zdravlja ploda, a u BiH je dostupan već nekoliko godina.

U odnosu na amniocentezu to je neinvazivna, potpuno sigurna metoda. Trudnici se, kao i kod uobičajenog laboratorijskog postupka, uzima krv iz podlaktice – u krvi trudnice nalazi se i bebina DNA, tako se pomoću najmodernije tehnologije analizom uzorka krvi u ustanovljuju kromosomske nepravilnosti ploda. Nifty test, zbog svojeg jednostavnog postupka, ne predstavlja nikakav rizik kako za majku tako niti za dijete, za razliku od amniocenteze. Rezultati Nifty testa dostupni su za oko 6 do 8 dana. Nifty test je više od 99 posto pouzdan, zbog toga možete biti sigurni u rezultate.

Velika prednost Nifty testa je činjenica da ga se može napraviti već od 10. sedmice trudnoće, tako rezultate prosječno dobijete dva mjeseca ranije nego kod amniocenteze.

U slučaju da je dvojba još prisutna, većina trudnica se danas odlučuje za neinvazivni Nifty test. Test se samostalno plaća, postupak je siguran, rezultati su dostupni u kratkom roku, zajedno sa drugim prednostima rade prevagu u odnosu na samu cijenu testa.

Više o Nifty testu možete pročitati na našoj web stranici www.nifty-test.ba.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.