Proučite znakove
30

Od hiperhidroze do problema sa srcem: Šta stisak ruke govori o vašem zdravlju?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Često slušamo o važnosti čvrstog stiska ruke kada je u pitanju ostavljanje dobrog dojma na poslu. Međutim, on također može otkriti puno o vašem zdravlju. Primjerice, jeste li u opasnosti od srčanih problema do vjerovatnosti da ćete doživjeti demenciju ili depresiju.
Proučavanjem signala koji javljaju tokom rukovanja kao što znojni dlanovi i slab stisak, možete puno toga otkriti o vašem zdravstvenom stanju.

Hiperhidroza

Ako vam se ruke često znoje, to može biti znak da imate hiperhidrozu, stanje poznato kao pretjerano znojenje. Iako može zahvatiti sve dijelove tijela, ruke je uglavnom najlakše uočiti. Hiperhidroza bi mogla biti znak preaktivnog simpatičkog živčanog sistema. Također, može biti povezano sa stanjima kao što su tjeskoba, stres ili određeni medicinski problemi.

Rana smrt

Jedno istraživanje provedeno između 1951. i 1976. godine pokazalo je da je manja snaga stiska ruke značajno povezana s višom smrtnošću od svih uzroka, dok je posebno istraživanje objavljeno u British Medical Journalu pokazalo da oni koji razviju slabo držanje u srednjim godinama imaju 20 posto viši rizik od smrti koje su uzrokovale bolesti srca i dišnog sistema te raka.

Prema ljekaru Suhailu Hussainu, slabljenje snage stiska tokom vremena moglo bi značiti da je neko u opasnosti od srčanog udara, moždanog udara i smrti povezane s kardiovaskularnim bolestima kasnije u životu.

Depresija

Proučavajući podatke u National Library of Medicine, naučnici su utvrdili da je slaba snaga stiska ruke povezana s povećanom vjerovatnošću depresije. Rana procjena snage stiska šake može identificirati populacije s rizikom od depresije među odraslim osobama srednje i starije dobi.

Također, ljudi s depresijom često gube motivaciju i osjećaju se umorno pa nije neobično da postanu fizički manje spremni što bi se moglo manifestirati slabijim stiskom ruke.

Demencija

Farmaceut iz tvrtke Chemist4U Ian Budd navodi da je gubitak snage kod stiska povezan s opadanjem kognitivnih i fizičkih funkcija, naročito kod starijih osoba. Stanja poput artritisa i demencije povezana su s manjom snagom stiska.

Problemi s cirkulacijom

Hladne ruke ponekad mogu biti posljedica stanja koje se naziva Raynaudov fenomen.U ovom slučaju, krvne žile u prstima na rukama i nogama se zatvaraju i uzrokuju hladnoću. Iako je ovo uobičajena pojava, nekim ljudima može biti vrlo iritantna i uzrokovati čireve na prstima.

Problemi sa srcem

Istraživanje londonskog Univerziteta Queen Mary ističe da slab stisak ruke može biti jedan od pokazatelja mogućih srčanih i moždanih udara. U studiji koju je financirala British Heart Foundation, naučnici su analizirali snagu stiska gotovo 5.000 ljudi, otkrivši da je slabiji stisak povezan s povećanim i oštećenim srcem.