Posjetite ljekara
40

Od gubitka daha do debljanja: Ovo je pet najčešćih simptoma zatajenja srca

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Zatajanje srca je ozbiljno hronično stanje koje se s vremenom pogoršava zbog čega je važno što prije reagovati i smanjiti rizik od zdravstvenih problema.
Bolesti srca i krvožilnog sistema jedan su od vodećih uzroka smrti u svijetu, a često su uzrokovane faktorima kao što je loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti ili konzumacija cigareta.

Zatajenje srca je stanje koje označava nesposobnost srca da pravilno pumpa krv kroz tijelo. Tipično, ova disfunkcija nastaje zbog toga što srce postane ili preslabo ili kruto. Ljekar Hafiz Naderi je na svom Youtube kanalu podijelio pet glavnih upozoravajućih znakova zatajenja srca na koje treba obratiti posebnu pažnju.

"U ovom videu želim se fokusirati na prvih pet simptoma koje obično vidimo kada se pacijenti prvi put pojave sa zatajenjem srca", rekao je.

Nedostatak daha

Ljekar Naderi opisuje nedostatak daha kao simptom broj jedan kod zatajenja srca. Kada se naprežete, vaše srce ukazuje vašem tijelu da ga "ne može držati". Ovaj osjećaj možete iskusiti jače kada ležite ravno. To je zato što kod zatajenja srca dolazi do nakupljanja tečnosti u plućima, što se pogoršava kada ležite ravno.

Otekline

Otok koji se najčešće javlja u stopalima također je jedan prvih znakova zatajenja srca. Naderi ističe kako do toga dolazi jer srce nepravilno pumpa krv. On objašnjava da mu pacijenti često govore da je oteklina sve veća tokom dana te da se smanji tokom noći. No, to je samo zbog učinaka gravitacije koja gura tečnost do vaših ekstremiteta tokom dana.

Debljanje

U liječenju srčanog zatajenja, ljekari često traže od pacijenata da kažu svoju "suhu" težinu odnosno težinu kada nema nakupljanja tečnosti ili nadutosti u tijelu. To im pomaže razumjeti otprilike kolika će doza njihova lijekova biti.

Lupanje srca

Palpitacije su osjet srčane aktivnosti, koji se opisuju kao osjećaj lepršanja, ubrzanog rada ili preskakivanja udaraca. Naderi je objasnio da će osobe koje imaju zatajanje srca često imati brži otkucaj srca u minuti. To je zato što slabo srce prekomjerno kompenzuje jer se bori ispuniti zahtjeve tijela pa ubrzava i zato možete osjetiti palpitacije. Srce također može pasti u abnormalni ritam.

Osjećaj umora

Iako je umor vrlo nejasan simptom i može biti uzrok raznih stanja, Naderi kaže da često čuje pacijente kojima je nedavno dijagnosticirano zatajenje srca kako kažu da su stalno umorni. Slabo srce očajnički pokušava održati korak i kao rezultat toga osjećate se umorno i iscrpljeno.