Volite li kafu?
59

Od dvije do četiri šoljice kafe dnevno produžavaju životni vijek

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ispijanje samo dvije šoljice kafe dnevno može vam povećati životni vijek do dvije godine, tvrde istraživači. Studija objavljena u Evropskom časopisu za epidemiologiju provedena je analizom dosadašnjih studija o prednostima konzumacije kafe.

Pregledavajući 40 studija koje uključuju 3.852.651 ispitanika i 450.256 uzroka smrti, istraživači su otkrili da ispijanje kafe ima obrnutu povezanost sa smrtnošću od svih uzroka.

Prema istraživačima, umjereno konzumiranje kafe, od dvije do četiri šoljice dnevno, povezano je sa smanjenom smrtnošću od svih uzroka u poređenju s onim osobama koje ju ne konzumiraju.

Osim produženja očekivanog trajanja života, ispijanje kafe također smanjuje rizik od razvoja i umiranja od raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili respiratornih bolesti.

Studija je provedena kako bi se ispitala povezanost kafe i smrtnosti "u različitim subpopulacijama prema karakteristikama ispitanika", poput starenja, pretilosti i drugih životnih faktora koji utječu na smrtnost.

U Evropi i Aziji veza između kafe i smanjenog rizika od smrtnosti bila je veća od inverzne povezanosti u SAD-u, navodi se u studiji.

Ovo nije prvi put da su zabilježene zdravstvene koristi konzumiranja kafe, tj. ovaj topli napitak je prethodno povezan sa sposobnošću usporavanja rasta karcinoma prostate, ukupnog poboljšanja zdravlja srca i smanjenog rizika od razvoja Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

"Teško je izračunati, ali moj osećaj je da konzumiranje kafe eventualno dodaje još nekoliko godina vašem životu te da je povećana usredotočenost i budnost možda dijelom razlog ovog stanja", rekla je Astrid Nehlig, autorica studije.