Posjetite ljekara
36

Od dijabetesa do moždanog udara: Suha usta mogu biti znak upozorenja na ozbiljna stanja

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Povremeno suha usta kod ljudi nisu nužno znak za uzbunu, ali ukoliko su vam se to često događa, to bi mogao biti znak ozbiljnih zdravstvenih stanja.
Stomatolog Azad Eyrumlu iz Banning Dental Group ističe kako suha usta i loše oralno zdravlje mogu biti znak za bolesti poput dijabetesa, povećanog rizika od moždanog udara ili čak zaraze HIV-om.

"Suha usta mogu biti znak da negdje drugo u organizmu nešto nije u redu. To se može manifestirati simptomima kao što su ljepljivi osjećaj u ustima, suho ili bolno grlo, poteškoće sa žvakanjem ili gutanjem ili čak loš zadah. Određena zdravstvena stanja poput moždanog udara, dijabetesa ili Alzheimerove bolesti mogu se uočiti na ovaj način, a ovi simptomi također mogu biti pokazatelj autoimunog poremećaja poput HIV-a ili Sjogrenovog sindroma", rekao je.

On je dodao da stomatolozi ne brinu samo o vašem oralnom zdravlju, već da i uočavaju i druge probleme kada je riječ o zdravlju.

"Od vitalne je važnosti pažljivo paziti na vlastito zdravlje i ako primijetite stalne simptome suhih usta, morate to naglasiti svom liječniku opće prakse", objasnio je.

Dakle, suha usta mogu biti znak upozorenja za: dijabetes, moždani udar, HIV, Alzheimerovu bolest i Sjogrenov sindrom.

Inače, stanje u kojem naše žlijezde ne uspijevaju proizvesti dovoljno sline za održavanje vlage u ustima poznato je kao kserostomija. Iako možda nikada nećemo uzeti u obzir njegovu važnost, naša pljuvačka igra ključnu ulogu u našem oralnom zdravlju jer pomaže neutralizovati kiseline koje proizvode bakterije i također ispire čestice hrane.

Također, ključan je za sprječavanje karijesa, a sadrži i važne enzime koji pomažu u probavnom procesu, osiguravajući da naše tijelo dobije potrebne vitamine i hranjive tvari.

Dalje se savjetuje da posjetite stomatologa svakih šest mjeseci kako biste provjerili je li vaša oralna higijena u dobrom stanju i kako biste pratili razvoj problema. Stručnjaci preporučuju redovno pranje zubi zubnim pastama koje sadrže fluor dva puta dnevno i u trajanju od dvije minute, kao i redovito čišćenje zubnim koncem i korištenje vodice za ispiranje usta.