{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obrazovane žene više konzumiraju alkohol

S
4.4.2010. u 18:45
0
12
Obrazovane žene više konzumiraju alkohol
0
Obrazovane žene više konzumiraju alkohol
Visokoobrazovane žene piju više od žena koje imaju završenu samo srednju ili pak osnovnu školu. Također, one češće priznaju da imaju problema s alkoholom, pokazala je nedavno rađena studija. Slična veza između obrazovanosti i konzumiranja alkohola pronađena je i kod muškaraca, iako je ta koleracija mnogo manja.
Istraživanje su sproveli naučnici iz Londona, a u studiji je učestvovalo nekoliko hiljada 39-godišnjih muškaraca i žena.

"Žene što su obrazovanije piju više alkohola, ali i češće priznaju da imaju problema s alkoholom. Kod žena se može i predvidjeti da li će konzumirati alkohol i to rađenjem testova odmah nakon što krenu u šklolu“, navodi se u zaključku te studije.

Naime, žene koje na testovima postižu visoke ocjene imaju 2,1 put veće šanse da počnu konzumirati alkohol kada odrastu.

Autorice studije, Francesca Borgnovi i Maria Huerta dale su i nekoliko objašnjenja zbog čega obrazovane žene piju više od ostalih. Jedan od razloga je taj što duže studiraju i odgađaju sklapanje braka i dobijanje djece. Također, imaju i aktivniji socijalni život, a vjerovatno su odrastale u porodici srednje klase te su često viđale svoje roditelje kako konzumiraju alkohol. Razlog leži i u tome što imaju više novca i mogu sebi priuštiti česte izlaske i pijanke.

"I žene i muškarci koji su postizali dobre rezultate na školski testovima u dobi od pet do deset godina podložniji su alkoholu nego osobe koje su imale niže ocjene“, navodi se u izvještaju objavljenom u žurnalu Social Science and Medicine.

Stručnjaci upozoravaju na podatke ove studije sugeršišući da se nešto mora poduzeti s obzirom, da je poznato koje sve bolesti alkohol izaziva.

"Ljudi koji zloupotrebljavaju alkohol imaju veći rizik od oboljevanja od raka, ciroze jetre, kao i veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, te psihičkih poremećaja", ističu zdravstveni radnici, prenosi Daily Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: