Zdravlje
0

Obilježen 31. maj – Svjetski dan borbe protiv pušenja

FENA
Pušenje predstavlja vodeću bolest ovisnosti u svim populacijskim skupinama u Federaciji BiH, a među odraslim osobama oko 40 posto njih su pušači, dok se u populaciji školske djece od 13 do 15 godina evidentira 13,8 posto pušača.

Ovo je rečeno danas na okruglom stolu “Okruženje bez duhanskog dima” u Općoj bolnici "Primarijus dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu koji je povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja, 31. maja, upriličio Zavod za javno zdravstvo FBiH u saradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva, Medicinskim fakultetom Sarajevo, Općom bolnicom "Prim. dr. Abdulah Nakaš", te projektom "Sarajevo-zdravi grad" i UG Partnerstvo za javno zdravlje.

Ove godine Svjetski dan zdravlja, kako je istaknula dr. Aida Ramić- Čatak, federalna koordinatorica za kontrolu duhana, posvećen je značaju zaštite zdravlja od pasivnog pušenja, odnosno pravu na život i rad u sredinama i okruženjima zaštićenim od štetnih efekata duhanskog dima.

  • Aktivno i pasivno pušenje jednako djeluje na zdravlje stanovništva, a najčešće žrtve pasivnog pušenja su djeca. BiH je među vodećim zemljama s najvećim procentom izloženosti pasivnom pušenju i zbog toga moramo žurno raditi na sprječavanju takve pojave - kazala je Čatak.

Ona je istaknula kako očekuje da će u ovoj godini u BiH biti usklađeno zakonodavstvo o kontroli duhana s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, a koja predviđa i zabranu pušenja na javnim mjestima, zabranu prodaje duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina, postupno povećanje cijena duhanskih proizvoda i zabranu reklamiranja i predstavljanja duhanskih proizvoda.

Ministar zdravstva FBiH Safet Omerović kazao je kako je pušenje postalo javnozdravstveni, ali i socijalni problem u FBiH, te da je današnji okrugli sto povod za donošenje novog zakonodavstva.

Kolika je štetnost duhanskog dima, kako je naglašeno, pokazuje podatak Međunarodne agencije za istraživanje raka koja je devet hemikalija u sastavu duhanskog dima klasificirala kao humane kancerogene I klase.