5 implantata koji život znače
0

Novo oko, penis ili srce uz pomoć medicine

Sarajevo-x.com
Medicinski implantati su zasigurno jedno od najvećih dometa medicine s kraja prošlog i novog vijeka. Pritom se naravno ne misli na silikonske implantate u grudima ili drugim dijelovima tijela koji su čisto estetske prirode, nego o implantatima koji ljudima mogu spasiti život.

Ono što se činilo kao naučna fantastika danas je siguran medicinski zahvat, piše portal Health24.com, navodeći pet revolucionarnih implantata koji su promijenili svijet:

1. 'Radioaktivne sjemenke' ili brahiterapija koriste se za rano tretiranje raka prostate. Ove 'sjemenke' veličine rižinog zrna putem specijalne tube se implantiraju u prostatu i liječe tumor na mjestu njegovog nastanka. Ova metoda je mnogo bolja od uobičajene radioterapije jer ne zrači dijelove tijela koji se nalaze u blizini prostate.

2. Bioničko oko, donedavno nije postojala mogućnost povratka vida kod sljepila no bioničko oko kompanije Argus je promijenilo sve. Argus II radi na principu kamere i videoprocesora ugrađenog u sunčane naočale koji šalju slike iz okoline u maleni receptor na očnoj retini, te tako šalju slike do mozga. Zasad, ovo bioničko oko ne vraća vid u potpunosti no pomaže u raspoznavanju boja, predmeta i svjetlosti, a stručnjaci tvrde da je ovaj vid implantata tek na početku svog razvoja.

3. Dubinska stimulacija mozga koristi se kod traumatskih povreda mozga. Veoma je uspješna i kod pacijenata u poodmakloj fazi Parkinsonove bolesti kao i kod pacijenata sa drugim neurološkim poremećajima. U specifično područje mozga implantira se neurostimulator koji aktivira oštećeni dio mozga, a pacijentima se tad vraćaju izgubljene sposobnosti kao što je naprimjer moć govora.

4. Hidraulična penilna proteza koja se ugrađuje muškarcima koji imaju problema s erekcijom. Ova proteza ima dva stanja, opušteno, kada se tekućina nalazi u spremniku ili stražnjem dijelu proteze, te stanje koje imitira erekciju, odnosno kada se tekućina nalazi u cilindrima koji su smješteni u vidljivom dijelu penisa. Ugradnja penilne proteze vrši se kroz rez od nekoliko centimetara, a traje oko jedan i pol sat.

  1. Srčana mehanička pumpa ili ugradnja 'umjetnog srca' postupak je od životne važnosti za sve one koji pate od zatajenja srca, kardiomiopatije i onima koji godinama čekaju na transplantaciju srca. Umjetno srce malih dimenzija koje se spaja na velike krvne žile pacijenata, koje pokriva mnoge dijagnoze, a s kojim je pacijent pokretan košta 250.000 eura. Postoji i jeftiniji uređaj na koji se pacijent može priključiti, ali mora ležati u bolnici, a stoji nešto više od 100.000 eura.