Zdravlje
12

Novinarke i kulturne radnice najizloženije riziku samoubistva, među muškarcima građevinari

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Žene koje rade u medijima i sportu, kao i kulturne djelatnice, najviše su izložene riziku od samoubistva. Među muškarcima su najizloženiji građevinski radnici, kazuju najnovija istraživanja.

Analiza koju je uradio britanski Ured za nacionalnu statistiku pokazuju da je među ženama rizik od samoubistava za 23 posto veći za medicinske sestre, od nacionalnog prosjeka, a 42 posto veći za nastavnike u osnovnim školama.

Za kulturne radnice, žene koje rade u medijima i sportu taj rizik je 69 posto.

Među niskokvalificiranim muškarcima najveći rizik od samoubistava imaju građevinski radnici, a njihov postotak je tri puta veći od prosjeka. Visokokvalificirani muškarci koji rade u građevinskoj djelatnosti također imaju povećan rizik od samoubistava.

Radnici koji rade u sektorima zdravstvene njege, oba spola, također se suočavaju sa rizikom od samoubistava, čiji postotak je dvostruko veći od prosjeka.

"Samoubistvo je vodeći uzrok smrti za muškarce ispod 50 godina", rekao je izvršni direktor za javno zdravlje Engleske Duncan Selbie, dodavši da ljudi skloni samoubistvima ne pristupaju zdravstvenim uslugama.