Oprez!
194

Novi trend s TikToka nosi rizike po zdravlje: Korisnici lijepe usne prije spavanja

N. O.
Foto: TikTok
Foto: TikTok
Novi trend s TikToka označen je opasnim po zdravlje, a radi se o lijepljenju usta tokom noći kako bi potaknuli disanje na nos tokom spavanja.

Hashtag #mouthtaping (eng. lijepljenje usta) ima 24 miliona pregleda na cijeloj platformi i obuhvata niz videa u kojima korisnici demonstriraju kako lijepe usne u pokušaju da potaknu disanje na nos tokom sna.

U jednom videu korisnica tvrdi da joj je tzv. trik za spavanje pomogao da bolje spava te da disanje kroz nos, za razliku od usta, može spriječiti loš zadah i bolesti desni.

Još jedan popularan video koji je prošle godine podijelio zdravstveni trener Cory Rodriguez iznio je slične tvrdnje, a snimak je imao više od 5 miliona pregleda.

"Cilj je disati na nos dok spavate, a ne na usta", objasnio je na snimku. Dodao je kako svaku večer lijepi usta trakom, tvrdeći da mu je to omogućilo bolju oralnu higijenu te smanjilo hrkanje i suha usta.

Međutim, malo je naučnih istraživanja o prednostima lijepljenja usta i stručnjaci su brzo odbacili tvrdnje iznesene na TikToku.

@isabelle.lux Mouth Tape Benefits #mouthtape #mouthtaping #antiaging ♬ original sound - Isabelle ⚡️ Lux

Britanska zaklada za spavanje otkrila je da nuspojave lijepljenja usta mogu uključivati iritaciju na ili oko usne od trake i poremećaj sna zbog otežanog disanja kroz nos.

U međuvremenu, stručnjak za spavanje James Wilson rekao je da prednosti disanja na nos nisu vrijedne rizika lijepljenja usta.

"Nažalost, lijepljenje usta je ekstreman način poticanja disanja na nos koji ima ozbiljne zdravstvene rizike", rekao je za Newsweek.

Rizici bi mogli biti posebno visoki za one s apnejom za vrijeme spavanja, što je stanje kada vaše disanje prestaje i počinje tokom spavanja.

"Ako je to slučaj, lijepljenje usta će pogoršati vaše zdravlje i moglo bi doprinijeti ozbiljnijim problemima poput bolesti srca, hronične opstruktivne plućne bolesti i moždanog udara, posebno ako se primjenjuje, a vi patite od apneje za vrijeme spavanja", rekao je.