Jeste li isprobali?
19

Novi TikTok trend #WaterTok izaziva zabrinutost zbog mogućih zdravstvenih posljedica

N. O.
Foto: TikTok
Foto: TikTok
Jedan od posljednjih trendova u nizu koji dolaze s TikToka nosi naziv #WaterTok, a tiče se dodavanja praškova i sirupa slatkog okusa u vodu kako bi imala bolji okus. Međutim, od stomatologa do nutricionista mnogi zdravstveni stručnjaci upozoravaju na njegovu štetnost.

Stomatolozi upozoravaju na opasnosti koje nosi, a trend je prikupio više do 100 miliona pregleda na TikToku, rekavši da šećeri u proizvodima koji se koriste mogu utjecati na vaše zube - erodirati zubnu gleđ i izazvati karijes.

Također, izazvao je i reakcije drugih zdravstvenih stručnjaka, a nutricioniste tvrde da zaslađivači prisutni u alternativama "bez šećera" mogu biti loši i za vaša crijeva.

Uprkos tome, influenseri dijele videe u kojima preporučuju vlastite recepte - koji uključuju mješavinu praha i sirupa. Ovi koncentrirani proizvodi pretvaraju običnu vodu u slatke napitke jarkih boja.

@grandpasyummytoes POV: You’re on WaterTok #watertok #water #drinktok #drinkwater #watertokdrama #h2o ♬ original sound - grandpa yummytoes

Dok arome mogu dati ukus vodi, britanski stomatolog Alan Clarke upozorio je na potencijalne utjecaje na zdravlje zuba.

"Šećer u kombinaciji s bakterijama u ustima stvara kiselinu koja napada zubnu caklinu, a to može dovesti do različitih problema sa zubima - od karijesa do promjene boje", naveo je.

Aspartam - umjetni zaslađivač koji se obično nalazi u nekim vrećicama s oznakom "bez šećera" - također je povezan s bihevioralnim i kognitivnim problemima, prema studiji naučnika iz Malezije iz 2017.

@_pocketfullofsunshine Just found my new obsession #teacher #teachersoftiktok #teachertok #teachertoker #teachervlogger #teachervlog #teacherlife #watertok #watertiktok #drinktok #fyp #fypシ ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

Stručnjaci su također povezivali aspartam s nizom zdravstvenih problema tokom godina, uključujući povećan rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti.

Također, ovi zaslađivači štete mikrobiomu crijeva ometanjem dobrih bakterija što može rezultirati nadimanjem, nelagodom, debljanjem i povećanim rizikom od hroničnih bolesti i depresije.