|

Novi test otkriva koliko je pušač blizu raku pluća

Novi test otkriva koliko je pušač blizu raku pluća
19
F
FENA
4.12.2014. u 13:28
26
komentara
19

dijeljenja
Novi test otkriva koliko je pušač blizu raku pluća
Naučnici su otkrili da stanice u ustima i nosu reagiraju na različito infracrveno svjetlo te ih je to dovelo do spoznaje da bi se na taj način rak pluća mogao uočiti u znatno ranijoj fazi.
Pomoću novog testa pušači bi mogli doznati vrlo rano koliki su izgledi da obole od raka. Samo u Velikoj Britaniji, svaka peta odrasla osoba puši cigarete i sve imaju povećan rizik od raka pluća.

Kod ljudi koji su posebno ranjivi na tu bolest, otkrili su naučnici, stanice u njihovim ustima i nosu reagiraju različito na infracrveno svjetlo.

"Izlaganje duhanskom dimu čini se da uzrokuje različit tip ozljede u stanicama onih koji će razviti rak pluća", ističe profesor Sam James sa Sveučilišta London.

"Ako možemo upotrijebiti ovaj sistem otkrivanja dovoljno rano, možda bismo mogli uočiti rak pluća u znatno ranijoj fazi ili čak informirati pojedince na povećan rizik od te bolesti", dodao je James.

Preciznost testa britanskih naučnika je visokih 80 posto, prenosi Mirror. Cilj je omogućiti da jednog dana pacijenti naprave taj test jednostavnim odlaskom u ljekarnu ili kod liječnika opće prakse te da se uzorak pošalje na analizu.

Istraživanje je predstavljeno u Londonu na zimskom okupljanju Britanskog društva Thoracic. Idući korak jeste uzeti uzorke od znatno veće kontrolne grupe te promatrati tokom vremena kod koliko njih će se razviti bolest raka pluća.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...