Zdravlje
0

Novi font će ljudima sa disleksijom pomoći u čitanju

Klix.ba
Holandski grafički dizajner Christian Boer razvio je novi font, koji svakom slovu daje jedinstven izgled, kako bi pomogao ljudima sa disleksijom da prevaziđu poteškoće u čitanju.

Font Dyslexie mijenja veličinu i oblik svakog slova, kako bi sve riječi bile prepoznatljive. Podebljano dno slova također pomaže da čitalac ne pročita riječ pogrešno.

Boer je font razvio kao pokušaj da pomogne ljudima sa disleksijom u čitanju digitalnih fontova i tvrdi da su tradicionalni fontovi dizajnirani s čisto estetske tačke gledišta, što znači da imaju karakteristike koje slova čine teškim za čitati.

Ljudi sa disleksijom miješaju slova u riječima ili ih izvrću, budući da im izgledaju slično. Boerov font svako slovo čini jedinstvenim.

Studija istraživača holandskog Univerziteta u Twenteu otkrila je da font Dyslexie znatno reducira greške pri čitanju, ali da ne dovodi do povećanja brzine čitanja.

Dizajner Abelardo Gonzalez stvorio je i svoj besplatni open-source font, baziran na fontu Dyslexie. Fontovi su sada dostupni kao aplikacija za mobilne telefone i mogu se preuzeti ovdje, a njihovi tvorci se nadaju da će postati uobičajeni na internetu.