Razvijena na Stanfordu
18

Nova injekcija može promjeniti život ljudima alergičnim na orašasto voće

E. Lj.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Injekcija koju su razvili istraživači sa Univerziteta Stanford može se pokazati jako efikasan i promijeniti život ljudima alergičnim na orašasto voće, piše Healthline.

U ovom istraživanju učestvovalo je samo petnaest osoba, no rezultati su obećavajući. Metodom ubrizgavanja određenih antitijela u njihov organizam alergija je nestala te su neki od njih mogli konzumirati orašaste plodove čak dvije sedmice nakon tretmana. Upravo to istraživačima daje nadu da bi se usavršavanjem ovog tretmana alergije mogle čak i izliječiti.

Istraživače dodatno ohrabruje činjenica da je kod pacijenata koji su konzumirali orašaste plodove alergijska reakcija i 45 dana nakon tretmana bila blaga ili nikakva, ukoliko su u pitanju količine manje od 375 miligrama. Kod grupe koja je dobijala placebo i najmanja količina orašastih plodova izazivala je alergijsku reakciju.

Iako je do sada postojao tretman jakih alergijskih reakcija, davanjem malih količina hrane te postepenim povećavanjem doze kako bi se organizam navikao na hranu na koju je alergičan, takvi tretmani su uvijek bili rizični za pacijenta. Ono što je zaista velika prednost ovakvog liječenja alergija jeste da sam tretman ni u kom dijelu ne ugrožava pacijenta te ga ne izlaže materijama na koje je alergičan.

Trenutno se istraživanje provodi samo na osobama koje su alergične na orašaste plodove, ali naučnici su uvjereni da će se ovakav tretman nakon usavršavanja moći koristiti za liječenje svih alergija.