Zdravlje
0

Nostalgija je dobra za vaše zdravlje

Klix.ba
Osobe koje osjećaju nostalgiju zbog prijašnjeg života imaju pozitivniji pogled na budućnost, otkrila je studija. Istraživanje je utvrdilo da prizivanje sretnih sjećanja poboljašava vaše zdravstveno stanje.

"Nostalgija povećava samopouzdanje koje je povezano s optimizmom. Sjećanja iz prošlosti mogu nam pomoći da održimo trenutni osjećaj vlastite vrijednosti i može pridonijeti boljem pogledu na budućnost. Naši rezultati upućuju na to da nostalgija, potpomognuta optimizmom, može pomoći pojedincima da se nose s psihološkim nedaćama", rekao je jedan od autora studije dr. Tim Wildschut s Univerziteta Southampton.

Od učesnika studije zatraženo je da se prisjete i zabilježe neka od sjećanja iz prošlosti. Tim je otkrio da je broj optimističnih riječi koje su uključene u nostalgično pričanje mnogo veći nego u običnim pričama. U drugom eksperimentu učesnicima je puštana nostalgična ili neutralna pjesma. Oni koji su slušali pjesme iz prošlosti imali su viši nivo optimizma od druge grupe.

Grupama su čitane i dvije vrste pjesama, od kojih je jedna identifikovana kao nostalgična za polovinu ispitanika. Kada je od njih zatraženo da napišu kako su se osjećali, oni koji su čitali nostalgične pjesme imali su pozitivnije stavove od onih koji su čitali druge pjesme.

Prethodne studije pokazale su da prisjećanje može biti veoma dobro za naše zdravlje te da poboljšava pamćenje.