{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Noćni rad izaziva haos u tijelu

S
21.1.2014. u 13:43
210
18
Noćni rad izaziva haos u tijelu
210
Noćni rad izaziva haos u tijelu
Rad u noćnoj smjeni izaziva haos u tijelu i može da ima dugoročne štetne posljedice, upozorili su istraživači.
Rad preko noći povezan je sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2, srčanog udara ili raka. Naučnici istraživačkog centra u Sariju utvrdili su da poremećaji koji nastaju usljed rada u noćnoj smjeni izazivaju probleme na molekularnom nivou.

Stručnjaci kažu da su ih iznenadili obim, brzina i ozbiljnost štete koji nastaju kada je čovjek budan preko noći, prenio je BBC.

Ljudsko tijelo ima svoj prirodni ritam ili tjelesni sat po kojem je "namješteno" da spava noću i bude budno preko dana.

Poremećaj ovog rasporeda ima duboke posljedice i dovodi do remećenja temperature i lučenja hormona, što se odražava na fizičke sposobnosti tijela i funkcionisanje mozga.

Studija, objavljena u "Procedurama Nacionalne akademije nauka", obuhvatila je 22 osobe koje su iz normalanog dnevnog rasporeda prešle u noći rad.

Testovi krvi pokazali su da je šest posto gena precizno programirano da budu aktivni u određenom dijelu dana. Nakon što su dobrovoljci počeli da rade preko noći, taj genetski mehanizam se izgubio.

Doktor Simon Archer, jedan od autora istraživanja, izjavio je da su uočeni poremećaji u vezi sa više od 97 odsto "ritmičkih" gena, kada su ljudi počeli da pomjeraju vrijeme odlaska u krevet.

Naučnici su zaključili da tjelesne funkcije, poput rada srca, bubrega i mozga, tada postaju neusklađene.

"To postaje vremenski haos. Kao kada biste živjeli u kući koja ima sat u svakoj sobi, a onda ti satovi počnu da pokazuju različito vrijeme. Naravno, to vodi do haosa u domaćinstvu", izjavio je drugi učesnik istraživanja, profesor Derk-Jan Dijk.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: