Obratite pažnju
59

Nije samo simptom prehlada i gripa: Hladne ruke mogu biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Hladne ruke ne moraju biti samo znak prehlade tokom zime već mogu biti i simptomi ozbiljne bolesti.
Naime, ljekari navode da osjećaj hladnoće i umora može značiti da vašem organizmu nedostaje željeza, a što na kraju može dovesti do anemije.

Glavni razlozi za nizak nivo željeza uglavnom je nedovoljna konzumacija namirnica koje su bogate željezom te problem s apsorpcijom željeza i gubitkom krvi.

"Hladne ruke i stopala mogu biti posljedica anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Osobe s anemijom imaju lošu cirkulaciju krvi kroz tijelo jer nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca za opskrbu tkiva kisikom", navodi ljekar Vikash Modi.

Također, osim hladnih ruku, još jedan od znakova da imate nedostatak željeza odnsno anemije je umor. Najveći rizik od anemije imaju žene koje su u predmenopauzi jer im je potrebno gotovo 50 posto više željeza zbog menstruacije. Također, trudnice bi također trebale unositi više željeza kako bi pomogle u razvoju bebe.

Ostale rizične skupine uključuju vegane i vegetarijance jer biljna hrana uglavnom sadrži ne-hem željezo, koje se ne apsorbira tako lako kao ono koje se nalazi u mesu.

Drugi znakovi da možda imate nizak nivo željeza su: glavobolje, kratkoća daha, suha kosa i koža, jače lupanje srca, blijeda koža, lomljivi nokti, slabost, nemirne noge te oticanje i bol u jeziku i ustima.