Istraživanje
4

Nepopularni učenici imaju veću šansu da budu gojazni

Klix.ba
Biti nepopularan među ostalim učenicima u školi neće dovesti samo do toga da imate loša iskustva u toku školovanja, već bi mogli imati i zdravstvenih problema kasnije u životu.

Istraživanje je pokazalo da osobe koje su socijalno izolirane u toku tinejdžerskih godina imaju veće šanse da pate od raznih zdravstvenih problema tokom četrdesetih godina svog života. Neki od tih problema su gojaznost i visok krvni pritisak. Problemi su posebno izraženi među ženama.

U istraživanju, koje je urađeno u Švedskoj, naučnici su pratili razvoj oko 900 osoba tokom 27 godina. Svi volonteri su se uključili u istraživanje kada im je bilo 16 godina.

Na početku su njihovi učitelji morali ocijeniti koliko su ti učenici otvoreni ili povučeni te koliko su popularni među ostalom djecom. Kada su napunili 43 godine svi volonteri su prošli niz medicinskih testova.

Rezultati su povezali nepopularnost za gojaznošću, visokim krvnim pritiskom, dijabetesom i nedostatkom dobrog holesterola. Svi ovi zdravstveni problemi su poznati pod imenom metabolički sindrom i uveliko povećavaju rizik od infarkta ili moždanog udara.

Efekat je bio mnogo izraženiji kod žena. Djevojke koje su bile nepopularne u školi su imale tri puta veću šansu nego muškarci da budu gojazne sa 43 godine.