Primijećene promjene na mozgu
0

Gojazna djeca imaju poteškoća u rješavanju školskih zadataka

Klix.ba
Djeca s viškom kilograma moraju se više truditi u školi, jer gojaznost utječe na rad njihovog mozga, pokazalo je istraživanje New York Univerziteta.

Naučnici su otkrili psihičke promjene kod gojazne djece, povišeni pritisak, visok nivo kolesterola, dok je nivo šećera prilično nizak. Otkrića ukazuju na to da gojaznost djece nije nešto beznačajno kako to roditelji obično smatraju.

Univerzitetski naučnici su poredili metabolički sindrom kod 49 djece, bazirajući se na tri zdravstvena problema koja su povezana sa širokim strukom, povišenim kolesterolom, visokom masnoćom u krvi, visokim pritiskom, te otpornost na inzulin koja može izazvati dijabetes tipa 2, piše britanski Telegraph.

Prethodna istraživanja pokazala su kako stariji s prekomjernom težinom imaju problema sa sposobnošću razmišljanja, a ova studija je pokazala kako isti problem postoji i kod gojazne djece.

Naučnici su zaključili kako problemi s težinom nakon nekoliko godina mogu izazvati komplikacije na mozgu.

Istraživanje je pokazalo da gojazna djeca imaju problema sa zadacima iz matematike i spelovanjem te su dekoncentrisana i menatlna fleksibilnost im je smanjena. U rješavanju matematičkih zadataka imali su 10 bodova manje od prosječnih rezultata.

Također, postoji mogućnost da imaju manji koeficijent inteligencije, ali njihovo pamćenje nije oštećeno. Otkrivene su razlike u strukturi i obimu mozga kada su tokom testa morali naučiti i ponoviti neku novu informaciju.

"Poruka roditeljima je da obrate više pažnje na ishranu i fizičke aktivnosti svoje djece jer prekomjerna težina opterećuje mozak", rekao je dr. Antonio Convit, profesor psihijatrije i medicine na Medicinskoj školi u okviru New York Univerziteta.