{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nedostatak sna zbog TV-a i računara

S
28.8.2007. u 13:41
0
0
Nedostatak sna zbog TV-a i računara
0
Nedostatak sna zbog TV-a i računara
Stručnjaci iz britanskog Instituta za istraživanje sna vjeruju da tinejdžeri sve lošije spavaju. Svoje uvjerenje stručnjaci objašnjavaju postojanjem električnih uređaja kao što je TV i računar u tinejdžerskim sobama.
Skoro četvrtina ispitanih tinejdžera priznala je da skoro svaku noć zaspi uz TV ili slušajući muziku na svom MP3 uređaju. Oko 60% ispitanih tinejdžera u svojim sobama pored računara i TV-a imaju i PlayStation, telefon i dodatni uređaj za slušanje muzike.

"Podaci do kojih smo pomoću ispitivanja došli zaista su zabrinjavajući. Suočavamo se sa tinejdžerima koji nemaju dovoljno kvalitetnog sna koji je potreban kako bi mozak mogao da funkcioniše. Poruka koji moram uputiti svim tinejdžerima jeste da isključe sve električne uređaje i da se dobro naspavaju. Oni nisu uopće svjesni koliko je san bitan za čovjekovo zdravlje“, kazao je za BBC direktor Instituta dr. Chris Idzikowski.

Naime, san je bitan za dobro fizičko i psihičko zdravlje. Prijašnje studije su pokazale da nedostatak sna može dovesti do gojaznosti koja ima svoje teške zdravstvene posljedice.

Moć izvinjenja

28.08.2007. u 15:10
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: