Ne volite jesti u društvu
26

Ne podnosite zvuk žvakanja hrane? Možda patite od jednog neobičnog stanja

N. C.
Mnogim ljudima smeta zvuk žvakanja hrane, a nisu ni svjesni da pate od neobičnog stanja.

Britanski naučnici kažu da je mizofonija pravi zdravstveni problem koji muči 18 posto odraslih Britanaca. Međutim, to je drugačije od blage iritacije koju doživljavate dok slušate osobu pored sebe dok žvaće hranu.

Mizofonija može ostaviti oboljele da se osjećaju "zarobljenim" ili čak "bespomoćnim" i često može dovesti do raspada veza i prijateljstava.

Da stvar bude gora, nije samo žvakanje ono što može iznervirati ljude dok jedu u društvu. To uključuju srkanje i teško disanje.

Nije utvrđeno da li je mizofonija genetsko stanje ili rezultat prethodne traume, a istraživanja se nastavljaju kako bi otkrila da li je stanje uzrokovano slušnim ili neurološkim problemom u mozgu.

Uprkos njegovoj rasprostranjenosti, samo jedan od sedam (14 posto) ljudi u studiji je čuo za njega. Sve do nedavno, oboljeli su živjeli s ovim stanjem, jer je to tako slabo shvaćeno.

Studija koju su sproveli Oxford i King's College London ispitala je grupu od 772 odrasle osobe u Velikoj Britaniji. Od njih je zatraženo da ocijene svoja osjećanja prema nekoliko različitih svakodnevnih zvukova 'okidača'.

Utvrđeno je da je 142 doseglo prag "značajnih simptoma" mizofonije - 18,4 posto.