{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne kupujte lijekove preko interneta

S
5.12.2008. u 12:38
0
1
Ne kupujte lijekove preko interneta
0
Ne kupujte lijekove preko interneta
Veliki broj jakih tableta protiv bolova dostupni su na internetu, a kupovina lijekova ovim putem može imati smrtonosne posljedice, otkrili su istraživači sa Univerziteta u Edinburghu.
Oni su pronašli 35 web stranica koje su bez recepta prodavale lijekove, a koji se inače izdaju isključivo uz recept, saznaje BBC.

Tražeći sajtove putem kojih se prodaju lijekovi na Googlea i Yahoo pretraživaču, pronađeno je skoro 100 lijekova koji se na ovaj način prodaju u Velikoj Britaniji.

Skoro polovina tih lijekova bile su tablete protiv bolova, a 76 posto online apotekara nije tražilo od kupca da pokaže recept. Tek njih šest tražilo je recept, ali su prihvatali i kopiju faksa ili e-maila, koja se može krivotvoriti ili izmijeniti.

Neki od lijekova dostupnih na internetu mogu prouzrokovati ozbiljne nuspojave i ne bi se smjeli uzimati zajedno s drugim lijekovima, upozoreno je.

Co- Proxamol, lijek koji je povučen sa britanskog tržišta zbog rizika od predoziranja, mogao se naći na tri web stranice.

Autor studije, profesor David Webb, ekspert za kliničku farmakologiju na Univerzitetu u Edinburghu, kazao je da, iako ljudi ne smiju uzimati ove lijekove bez savjeta doktora, do njih možete doći samo sa nekoliko klikova mišem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: