{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne kupujte lijekove preko interneta

S
5.12.2008. u 12:38
0
1
Ne kupujte lijekove preko interneta
0
Ne kupujte lijekove preko interneta
Veliki broj jakih tableta protiv bolova dostupni su na internetu, a kupovina lijekova ovim putem može imati smrtonosne posljedice, otkrili su istraživači sa Univerziteta u Edinburghu.
Oni su pronašli 35 web stranica koje su bez recepta prodavale lijekove, a koji se inače izdaju isključivo uz recept, saznaje BBC.

Tražeći sajtove putem kojih se prodaju lijekovi na Googlea i Yahoo pretraživaču, pronađeno je skoro 100 lijekova koji se na ovaj način prodaju u Velikoj Britaniji.

Skoro polovina tih lijekova bile su tablete protiv bolova, a 76 posto online apotekara nije tražilo od kupca da pokaže recept. Tek njih šest tražilo je recept, ali su prihvatali i kopiju faksa ili e-maila, koja se može krivotvoriti ili izmijeniti.

Neki od lijekova dostupnih na internetu mogu prouzrokovati ozbiljne nuspojave i ne bi se smjeli uzimati zajedno s drugim lijekovima, upozoreno je.

Co- Proxamol, lijek koji je povučen sa britanskog tržišta zbog rizika od predoziranja, mogao se naći na tri web stranice.

Autor studije, profesor David Webb, ekspert za kliničku farmakologiju na Univerzitetu u Edinburghu, kazao je da, iako ljudi ne smiju uzimati ove lijekove bez savjeta doktora, do njih možete doći samo sa nekoliko klikova mišem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje ćete na ljetovanje?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: