Savjeti ljekara
3

Navike pomoću kojih ćete poboljšati moždane funkcije

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Postoje navike koje možemo početi praktikovati kako bismo "pojačali" proizvodnju energije u mitohondrijama u mozgu, što poboljšava njegovo funkcionisanje.

Najprije biste trebali smanjiti unos kalorija, ali ne i unos nutrijenata. To što ćete manje jesti ne znači da ne morate razmišljati o kvalitetu hrane koju konzumirate.

"Rasporedite dnevni unos kalorija tako da spriječite prejedanje, uz preporučeno smanjenje unosa od oko 10 posto. Ovo će smanjiti proizvodnja reaktivnih oblika kisika, koji izazivaju upalu i oštećenje ćelija", kazao je ljekar James Goodwin iz organizacije Brain Health Network za magazin Metro.

Također biste trebali konzumirati manju količinu šećera.

"Određeni neuroni u mozgu mogu 'osjetiti' nagli porast nivoa šećera. Njihove mitohondrije počinju mijenjati strukturu, što može dovesti do pojave dijabetesa tipa 2", objasnio je Goodwin.

Čak i lagani trening potaknut će moždane ćelije da stvaraju energiju.

"Ukoliko ostanete dosljedni vježbanju, uspjet ćete spriječiti gubitak mitohondrija, koje su ključne za generiranje energije", rekao je.

Isto tako preporučuje odlazak u saunu. Istraživanja su pokazala da da povećanje temperature mišićnog tkiva povećava efikasnost mitohondrija.

Hormoni poput kortikosteroida, koji regulišu naše mitohondrije, mogu se poremetiti zbog lošeg sna. Meditacija može igrati ulogu u "očuvanju" mitohondrija i smanjiti efekte hormona stresa, koji se zove kortizol.