Zdravlje
17

Naučnici vjeruju da su na putu otkrivanja univerzalne vakcine za liječenje karcinoma

Klix.ba
Istraživači sa Univerziteta Johannes Gutenberg iz Njemačke vjeruju da su blizu pronalaska univerzalne vakcine protiv kancera, koja čini da imuni sistem tijela napada kancer kao da je virus.

Najnovija istraživanja objavljena su u časopisu Nature. Međunarodni tim istraživača opisuje kako su uzeli dio genetskog koda RNA kancera, stavili ih u sitne nanočestice masti a zatim ih ubrizgali u tijela tri pacijenta, koji su u poodmakloj fazi bolovali od kancera.

Imuni sistem pacijenata odgovorio je proizvodnjom "T ćelije", tzv ubice, koja je napadala kancer.

Potvrđeno je da je vakcina efikasna u borbi protiv agresivnog rasta tumora kod miševa. Istraživanje predvodi profesor Ugur Sahin sa Univerziteta Johannes Gutenberg.

Naučnici su saopćili da je proizvodnja vakcine brza i efikasna, jer se može kodirati RNA bilo kojeg tumora. Nakon ubrizgavanja vakcine kod pacijenata se može pojaviti gripa, koja je neuporediva u odnosu na posljedice kemoterapije.

Profesor Alan Melcher sa Instituta za istraživanje kancera iz Velike Britanije istakao je da nova studija dokazuje da je imuni sistem najbolji lijek za borbu protiv kancera, iz čega se može razviti vakcina za liječenje te bolesti.

"Iako je ovo istraživanje zanimljivo još uvijek je daleko od dokaza da zaista koristi pacijentima", kazao je profesor Melcher.

Ipak, svi su saglasni da je ovo važan korak ka konačnom globalnom cilju, a to je pronalazak lijeka za tu opaku bolest.