|

Naučnici napravili vakcinu za ovisnike o kokainu

Naučnici napravili vakcinu za ovisnike o kokainu
0
S
SRNA
6.1.2011. u 13:14
7
komentara
0

dijeljenja
Naučnici napravili vakcinu za ovisnike o kokainu
Američki naučnici razvili su vakcinu protiv kokaina koja bi ovisnicima pružila još jedan način odvikavanja od te droge.
Vakcina sprečava drogu da dopre do centara u mozgu koji reaguju biohemijski i stvara ugodan osjećaj. Sastavljena je od proteina iz bezopasnog virusa prehlade i jednog molekula koja imitira kokain - odvoji drogu i spriječi je da dopre do moždanog centra koji daje osjećaj udobnosti - kaže Ronald Crystal, naučnik na Odsjeku za genetiku i medicinu Medicinskog fakulteta "Weill Cornell " u New Yorku.

Crystal je predvodio ekipu naučnika koji su vakcinisali miševe, a potom im ubrizgavali kokain:

"Davali smo kokain miševima jednom sedmično. Recimo, kao da neko ide na zabavu i jednom sedmično uživa u kokainu. Miševima nije bilo ništa: prvu sedmicu, drugu, treću... Mi im dajemo kokain, a miševi samo sjede kao da smo im dali vodu", rekao je on, objašnjavajući kako su se miševi ponašali nakon primanja vakcine.

Učinak vakcine trajao je u eksperimentima sa miševima 12 sedmica.

Crystal kaže da je vjerovatnije da će kod ljudi koji se oporavljaju od ovisnosti trebati dodatna vakcinacija baster dozama. Još je najmanje jedna vakcina protiv kokaina u fazi kliničkih proba, ali za sada studije pokazuju da je samo 40 posto efikasna u sprečavanju želje za kokainom.

Kristal kaže da je njegova vakcina vrlo efikansa kod miševa, zato što je udružena sa virusnom česticom na koju je tijelo vrlo dobro naviknuto.

"Naš imunološki sistem reaguje vrlo brzo i vrlo energično protiv virusa, a virus prehlade je na vrhu te kategorije. Dakle, uzeli smo jedan adenovirus, rastrgali ga u djeliće i na te djeliće pričvrstili kokain", objašnjava naučnik.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...