Prevencija srčanih oboljenja
0

Naučnici identificirali gene za visok holesterol

Klix.ba
Naučnici su identificirali više od 20 novih gena koji su povezani sa nivoom holesterola u krvi, što će dosta olakšati razvoj lijekova i terapija za srčana oboljenja.

U najvećem istraživanju holesterola ikada urađenom, naučnici su otkrili da je 21 genetska varijacija odgovorna za promjene u dobrom HDL i lošem LDL holesterolu.

Jedno od najvećih iznenađenja je činjenica da se neke varijacije gena najčešće nalaze kod muškaraca, a druge kod žena.

Tokom istraživanja su analizirane genetske mutacije više od 90.000 osoba. Naučnici tvrde da ovo istraživanje proširuje listu potencijalnih ciljeva za lijekove i terapije za srčana oboljenja koje uzrokuje visok holesterol, prenosi Daily Mail.

Prekomjerno konzumiranje masne hrane, nedostatak rekreacije i vježbanja, kao i pušenje su ključni rizični faktori za nastanak oboljenja uzrokovanih holesterolom.

Holesterol je vrsta masnoće koju proizvodi jetra i koja je od vitalnog značaja za proizvodnju hormona, apsorpciju vitamina D te varenje hrane.

LDL prenosi holesterol iz jetre i taloži ga u najvećim krvnim žilama, gdje može uzrokovati blokade koje su opasne po život. HDL prenosi holesterol nazad do jetre gdje se sigurno odstranjuje.

"Iako svaka genetska varijanta ima slab efekt, njihov kumulativni učinak može znatno povećati rizik od obolijevanja", rekao je dr. Fotios Drenos, jedan od vođa istraživanja sa Univerziteta u Londonu.