|

Naučiti ih prepoznati na vrijeme: Ovo su prvi simptomi srčanog udara

Naučiti ih prepoznati na vrijeme: Ovo su prvi simptomi srčanog udara
25
D
DP
31.1.2020. u 16:34
13
komentara
25

dijeljenja
Naučiti ih prepoznati na vrijeme: Ovo su prvi simptomi srčanog udara Pixabay.com
Nedostatak informacije o vlastitom zdravlju često je glavni uzrok što se ne javljamo ljekarima na vrijeme i što problemi, s vremenom, postanu samo veći.
Uprkos vjerovanju, bol u grudima nije jedini znak da nam prijeti srčani udar, piše Insider. Postoje brojni drugi faktori koji mogu djelovati bezazleno, a zapravo su samo znak ove ozbiljne prijetnje.

Ovo su glavni znakovi srčanog udaraSudeći prema Purvi Parwani, direktorici Klinike za zdravlje ženskih srca u Loma Lindi, trebali biste potražiti pomoć ljekara čim primijetite neki od sljedećih simptoma:


  • čim osjetite nelagodnost ili težinu u grudima, uglavnom u središtu grudi,

  • kada osjetite smetnju u grudima koja je praćena smetnjama u drugim predjelima gornjeg dijela tijela, kao što su vrat, grlo, vilica, lijeva strana grudnog koša i lijeva ruka.Ipak, kod žena i starijih odraslih osoba, najraniji simptomi ovoga su često mnogo suptilniji od neugodnosti u grudima, prema riječima kardiologa Richarda Wrighta.

Žene uglavnom imaju mučnine, usporeno disanje, probavne smetnje, neuobičajen umor i hladan znoj uslijed srčanog napada jer im se začepljenja često javljaju u manjim krvnim žilama, a ne samo u glavnim arterijama. One, uglavnom, kao dosta starije imaju svoj prvi srčani napad. Naime, ovo se kod žena javlja oko 72. godine, dok se kod muškaraca javlja uglavnom oko 65. godine.

Kako znati da vam prijeti rizik od srčanog udara?Čak i prije nego što se pojave prvi simptomi, postoji nekoliko faktora koji mogu povećati vjerovatnost od dobivanja srčanog udara.

Na primjer, starenje je povezano s nakupljanjem plaka u arterijama, što dovodi do većeg rizika od srčanog udara. Također postoji mnogo faktora koji se tiču vašeg načina života i povezani su s rizikom od bolesti srca, a među njima su najčešće pušenje cigareta i neredovno vježbanje.

Drugi uzroci koji mogu izazvati srčani udar 1. Srčane bolesti u porodici

Rizik postoji ako imate oca ili brata koji su imali srčani udar prije svoje 55. godine i majku ili sestru koje su ga imale prije 65. godine.

2. Visoki holesterol

On uzrokuje nakupljanje plaka na zidovima arterija, što dovodi do smanjenog protoka krvi i začepljenja arterija.

3. Hipertenzija (visok krvni pritisak)

Ako se ne liječi, može oštetiti vaše krvne žile i vaše srce.

4. Debljina

Ona povećava rizik od višestrukih srčanih udara.

5. Dijabetes

On s vremenom može oštetiti vaše krvne žile, a rizik od srčanog udara povećava se što duže patite od dijabetesa.

6. Povišena nivoa C - reaktivnog proteina

Do ovog dolazi kada imate neku upalu u tijelu (što, uglavnom, ukazuje na hronične bolesti) i može povećati rizik od srčanog udara čak tri puta.

Nažalost, sudeći prema doktorici Parwani, potpuno je moguće dobiti srčani udar i bez ovih faktora rizika. Iako su srčanim udarima skloniji stariji ljudi, Parwani kaže da niko ne bi trebao smatrati da je previše mlad da bi ga to pogodilo. Recimo, pojedinci mlađi od 45 godina još uvijek čine od četiri do 1deset posto ukupnih srčanih udara u SAD-u.

"Općenito, ne postoje razlike u simptomima kod mlađih i starijih pojedinaca", kaže Parwani.

Međutim, stariji ljudi koji pate od drugih bolesti, poput dijabetesa, imaju veće šanse doživjeti tihi srčani napad ili čak napad bez ikakvih simptoma.

Ako osjećate bilo koji od simptoma srčanog udara, bez obzira na to koliko su mali, odmah potražite ljekarsku pomoć.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...