U Acibadem klinici
31

Nastavnica matematike iz Uzbekistana pobijedila rak dojke 4.000 kilometara daleko od kuće

Albina je imala samo 33 godine kada joj je uspostavljena teška dijagnoza
Albina je imala samo 33 godine kada joj je uspostavljena teška dijagnoza
U svojoj 33. godini, i prije no što se većina žena uopšte počela podvrgavati mamografiji, Albina, nastavnica matematike iz Uzbekistana i majka trogodišnje djevojčice, otkrila je da ima rak dojke u četvrtom stadijumu. Limfni čvorovi u njenim dojkama, kao i u jetri su metastazirali.

"Bila sam šokirana. Sjećam se kako sam pomislila da je to nemoguće. Tada sam imala samo 33 godine i, osim pušenja, vodila sam relativno zdrav način života", kaže Albina.

Ljekari u Taškentu odmah su predložili da se počne sa hemoterapijom. U slučajevima kada se metastaze prošire na druge dijelove tijela, ljekari pacijenticama ne preporučuju operaciju dojke. Međutim, ovdje se radilo o četvrtom stadijumu raka dojke i bilo je potrebno jako specifično, napredno liječenje.

Jedna od njenih kolegica iz škole predložila je Albini da istraži i alternativne bolnice u inostranstvu kako bi osigurala bolje liječenje. Tada je Albina i naišla na informacije o bolnici Acıbadem u Turskoj, koja joj je bila i najpogodnija lokacija. Budući da je imala mnogo rođaka koji su radili ili studirali u Turskoj, činilo se da će moći ostati kod rođaka tokom liječenja. Odmah je popunila formular koji je svim pacijentima dostupan na internet stranici. Samo jedan dan kasnije, primila je poziv iz administrativnog ureda u kojem su je zamolili da podijeli svoju medicinsku dokumentaciju te da se konsultuje sa specijalistom onkologije iz Acıbadema.

Rak dojke Albini se proširio na jetru, a njegov tip identificiran su specifičnim pretragama
Rak dojke Albini se proširio na jetru, a njegov tip identificiran su specifičnim pretragama

Albinine medicinske izvještaje dobila je dr. prof. Özge Gümüşay. Profesorica je predložila plan liječenja koji uključuje hemoterapiju i ciljanu terapiju. Albina je dobila i kompletni životopis profesorice priložen uz plan liječenja. Tada je Albina shvatila da je za nju najbolje otići u Acıbadem. Özge je onkolog sa specijalizacijom u liječenju i istraživanju raka dojke. Radila je na Univerzitetu Stanford u SAD-u na odjelu UCSF Comprehensive Cancer Center. Usko je specijalizirana za liječenje pacijentica kojima je dijagnosticiran rak dojke. Tako je Albinin put liječenja započeo u bolnici Acıbadem.

"Bila je to vrlo mlada pacijentica kojoj se rak dojke proširio na jetru. Njen tip raka dojke identificiran je specifičnim pretragama. Imala je HER2-pozitivan rak dojke. Počeli smo je liječiti hemoterapijom i anti-HER2 ciljanom terapijom", objašnjava Gümüşay.

Ciljana terapija se definiše kao korištenje specifičnih lijekova za uništavanje ćelija raka ili za usporavanje njihovog rasta. Ciljani lijekovi napadaju specifične abnormalnosti unutar ćelije raka. Postoje različite vrste ciljanih terapijskih lijekova koji se koriste za liječenje raka dojke. Lijek se precizno određuje prema vrsti raka dojke. Ciljana terapija je također poznata i kao terapija "pametnim lijekovima".

Albina je primala ciljana terapiju, također poznata i kao terapija
Albina je primala ciljana terapiju, također poznata i kao terapija "pametnim lijekovima"

Odmah po dolasku u Acıbadem, Albina je prošla intenzivne cikluse hemoterapije. Nakon četvrtog ciklusa, njene lezije na jetri su nestale. Nakon šestog ciklusa hemoterapije u kombinaciji sa ciljanom terapijom, hemoterapija je prekinuta i liječenje je nastavljeno samo sa anti-HER2 lijekovima. Od tog trenutka, službeni izvještaji sa PET-CT skeniranja daju detaljni opis njenog zdravstvenog stanja: Nema dokaza aktivne bolesti. Danas je prošlo više od dvije godine kako je bez raka, što je divna vijest.

"Drago mi je da sam imala sreće da pronađem ovu bolnicu jer su se znali izboriti s mojim tumorom. Također sam prilično sretna što sam našla pravog ljekara. Zahvalila bih se profesorici Özge Gümüşay. Sada znam i da je kompletno osoblje bolnice Acıbadem jako profesionalno i da se brinu o onome što rade. Svima sam im zahvalna. Danas mi se čini da je sve u redu", dodala je Albina.

Profesorica želi ohrabriti sve pacijentice kojima je dijagnosticiran rak dojke da potraže najbolje, optimalno liječenje.

"Ovdje imamo više opcija, uključujući nove vrste ciljane terapije i imunoterapiju. Znamo više o podtipovima i mutacijama koje možemo ciljati u ćelijama tumora. Mnoge naše opcije liječenja pokazale su se uspješnim čak i kod naprednih tipove karcinoma dojke, što je pokazao i Albinin slučaj", ističe Gümüşay.

Acıbadem je jedan od rijetkih zdravstvenih centara za liječenje raka dojke na svijetu koji nudi sveobuhvatne usluge u liječenju najsloženijih slučajeva raka dojke.

Za više informacija posjetite njihovu web stranicu www.acibadem.ba ili ih kontaktirajte putem maila [email protected].