{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA pronašla način za otkrivanje osteoporoze

30.5.2012. u 08:21
4
1
NASA pronašla način za otkrivanje osteoporoze
4
NASA pronašla način za otkrivanje osteoporoze
Naučnici NASA-e vjeruju da su pronašli način pomoću kojeg se u najranijoj fazi bolesti može otkriti gubitak koštane mase uzrokovan osteoporozom.
Ova bolest se trenutno dijagnosticira skeniranjem nakon što dođe do frakture zbog oslabljene kosti, a mogu proći i godine prije nego se dijagnosticira.

Novi test, koji je dizajniran i za astronaute, jer i oni imaju probleme u vezi sa gubitkom koštane mase zbog izloženosti mikrogravitaciji, traži tragove koštanog kalcija u urinu.

Tehnika je razvijena na Univerzitetu u Arizoni, koji zajedno sa svemirskom agencijom analizira izotope kalcija dobijene iz kosti. Balans i količina ovih izotopa se mijenjaju kada se kost uništava ili formira i zbog toga može ukazati na ranu promjenu gustoće kosti.

Kako bi testirali tehniku, naučnici su posmatrali nekoliko zdravih dobrovoljaca, koji su morali ležati u krevetu 30 dana. Produženo ležanje, inače, vodi ka gubitku koštane mase.

Pomoću navedene tehnike, naučnici su otkrili gubitak koštane mase nakon samo sedam dana, mnogo ranije nego što bi to bilo moguće utvrditi konvencionalnim medicinskim skenerima. Tehnika je također u mogućnosti da utvrdi i tačnu količinu izgubljene koštane mase, piše BBC.

"Sljedeći korak je testiranje tehnike na pacijentima koji imaju bolesti koje mijenjaju sastav kosti. To bi otvorilo vrata za kliničku upotrebu tehnike", kazao je Ariel Anbar, glavni istraživač.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: