|

Napravite razmak između trudnoća zbog opasnosti od autizma

Napravite razmak između trudnoća zbog opasnosti od autizma
0
S
Sarajevo-x.com
10.1.2011. u 18:30
10
komentara
0

dijeljenja
Napravite razmak između trudnoća zbog opasnosti od autizma
Žene koje zatrudne prije nego prođe godina dana od prethodnog poroda imaju trostruko veću šansu da rode autistično dijete.
Naučnici tvrde da žensko tijelo treba vremena da se oporavi od prethodne trudnoće, te da djeca koja su začeta neposredno nakon prethodnog poroda dobijaju manje hranjivih materija nego je potrebno za normalan razvoj.

Podaci dobijeni na osnovu istraživanja u kojem je obuhvaćeno 600.000 kalifornijskih porodica, dodatno su potkrijepili tvrdnju da mali razmak između dvije trudnoće može biti izuzetno štetan po dijete, piše "Daily Mail".

Prethodna istraživanja su pokazala da žene koje naprave mali razmak između dvije trudnoće rizikuju preuranjeni porod, kao i da njihove bebe mogu imati manju težinu od normalne.

Istraživanje je objavljeno u uglednom medicinskom časopisu "Pediatrics", a cilj je bio otkriti učestalost slučajeva autizma među 663.000 drugorođene djece koja su se rodila od 1992. do 2002. godine.

Naučnici su pažnju usmjerili vremenskom intervalu između rođenja prvog i začeća drugog djeteta. U obzir je uzeta i starosna dob roditelja, etničko porijeklo, obrazovanje majke, kao i podaci o zdravstvenom osiguranju.

"Ovi rezultati pokuzuju da djeca rođena nakon kratkog perioda između dvije trudnoće imaju veće šanse da obole od autizma. Najveći rizik je povezan sa dvije trudnoće između kojih je prošlo manje od jedne godine", rekao je autor istraživanja dr. Keely Cheslack-Postava sa Univerziteta Columbia.

Djeca koja su začeta nakon manje od godinu dana od prethodnog poroda imaju 3,4 puta veće šanse da budu autistična u odnosu na normalno dijete istog uzrasta. Bebe začete 12 do 23 mjeseca nakon prethodnog poroda imaju 1,9 puta veće šanse, dok razmak od dvije do tri godine između dvije trudnoće znači veći rizik od autizma za 1,2 puta.

Uzroci autizma su još uvijek misterija, iako neki misle da se radi o kombinaciji genetičkih i ekoloških faktora, posebno kada se beba razvija u maternici.

Američki naučnici kažu da mali razmak između dvije trudnoće predstavlja opasnost da dijete neće dobijati dovoljno hranjivih materija, te su naglasili da su pronašli vezu između malog razmaka i autizma, ali da još uvijek ne znaju njegov pravi uzrok.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...