Zdravlje
46

Najzdravije srce na svijetu ima narod iz šuma Bolivije

Klix.ba
(Foto: Michael Gurven)
Indijanski narod Chimane koji živi u šumama Bolivije najzdraviji je na svijetu.

Rijetko koji pripadnik ovog naroda ima zakrčenje arterija, a od zdravlja pucaju čak i starci, pokazala je studija objavljena u časopisu Lancet.

Ovo je nevjerovatan narod sa radikalno drugačijim načinom ishrane i života, navode naučnici. Iako su svjesni da se svijet ne može vratiti lovu i prikupljačkom načinu života, kažu da bismo mogli mnogo toga naučiti od ovih ljudi.

Oko 16.000 pripadnika naroda Chimane lovi, peca i bavi se stočarstvom na rijeci Maniqui u prašumama Amazona u bolivijskim nizinama. Njihov životni stil sličan je onome kakav su gajili ljudi prije više hiljada godina. Jedu svinje, tapire i vodenprasce te ribe, a uzgajaju rižu, kukuruz, manioku i banane koje jedu uz voće i orašaste plodove na koje naiđu u prirodi.

Oko 72 posto njihove ishrane čine ugljikohidrati, 14 posto kalorija dobijaju iz masti, a 14 posto iz proteina. Fizički su veoma aktivni jer dnevno naprave više od 16.000 koraka. Stoga ni u kasnijoj životnoj dobi nemaju taloge kalcija u arterijama.

Profesor Michael Gurven iz istraživačkog tima kazao je kako je potrebno da ljudi gaje drugačiji pristup fizičkoj aktivnosti, odnosno da joj se ne posvećuju samo za vikend.

"Vozite bicikl do posla, koristite stepenice, pišite na traci za trčanje", savjetuje on, dok njegov kolega dodaje kako bismo, želimo li ostati zdravi, morali vježbati mnogo češće nego što to radimo.

"Moderni svijet nas održava na životu, ali urbanizacija i specijalizacija radne snage mogli bi biti novi faktori rizika za nezdravo srce", kazao je dr. Gregory Thomas objašnjavajući kako narod Chimane živi u malim grupama, kako su vrlo društveni i pozitivno gledaju na svijet.

Dr. Gavin Sandercock, klinički psiholog Univerziteta u Essexu, primijetio je kako narod Chimane dobija 72 posto energije od ugljikohidrata.

"Činjenica da imaju najbolje indikatore kardiovaskularnog zdravlja ikada ustanovljene zapravo je u suprotnosti sa mnogim skorijim studijama u kojima se tvrdi da su ugljikohidrati nezdravi", istakao je Sandercock.