Zdravlje
0

Najvažnije je glaukom na vrijeme prepoznati i početi tretman

FENA
Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) obilježit će Sedmicu borbe protiv glaukoma i tom prilikom 14. marta organizirati besplatne oftalmološke preglede s mjerenjima očnog tlaka i savjetima za stanovništvo. Ta akcija bit će organizirana u Optici Loris u BBI Centru od 12 do 18 sati, a stanovništvu će biti podijeljen i informativni edukativni materijal.

Glaukom je ozbiljno hronično progresivno oboljenje koje karakterizira povišeni očni tlak, oštećenje vidnog živca, propadanje vidnog polja, pad vida što može uzrokovati sljepilo. Višekratna mjerenja očnog tlaka i pregled oftalmologa otkrivaju tu kroničnu bolest, a blagovremena terapija odgađa gubitak vida.

Šefica Klinike za očne bolesti KCUS-a prof.dr. Emina Alimanović - Halilović kazala je Feni da je glaukom često oboljenje, a na toj klinici postoji kabinet za glaukom koji se time uspješno bavi dugi niz godina.

"Na našoj klinici vrlo uspješno liječimo to oboljenje konzervativno uz primjenu kapi i lijekova, operativno i laserski, a cilj je zaustaviti progresivno propadanje očnog živca", kazala je prof. dr. Alimanović- Halilović.

Kaže da je najvažnije to oboljenje prepoznati na vrijeme, dijagnosticirati ga pravilno i na vrijeme, kao i početi na vrijeme tretman.

Glaukom je poznat kao tihi kradljivac vida. Kao najčešći uzročnik tog oboljenja pominje se nasljedni faktor tako da više članova jedne obitelji obolijeva od te bolesti, te arteroskleroza, dijabetes, povišeni krvni tlak ili pušenje.

Svjetska Sedmica borbe protiv glaukoma ove godine obilježava se od 11. do 17. marta, a Klinika za očne bolesti KCUS-a priključila se toj akciji i četvrti put organizira preglede, mjerenja očnog tlaka i savjetovanja građana.