{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nadomjesna hormonska terapija smanjuje rizik od infarkta

10.10.2012. u 09:20
0
3
Nadomjesna hormonska terapija smanjuje rizik od infarkta
0
Nadomjesna hormonska terapija smanjuje rizik od infarkta
Žene koje uzimaju nadomjesnu hormonsku terapiju mogu smanjiti rizik od srčanih problema, pokazalo je istraživanje, ali stručnjaci su još uvijek oprezni u davanju nekih podrobnijih prognoza i preporuka.
Istraživanje je ranije također pokazalo da nadomjesna hormonska terapija nije povezana s povećanjem rizika od raka ili moždanog udara, ali u posljednjem je i pronađena veza između toga. Stručnjaci iz oblasti medicineženama savjetuju da je koriste samo kratkoročno.

Tokom istraživanja je praćeno 1.000 žena i to više od 10 godina, a pola njih su bile na hormonskoj terapiji.

Stručnjaci su rekli da nema rizika od smrtnosti, zatajenja srca ili srčanog udara, nema bojazni od raka ili moždanog udara uzimanjem hormonske terapije. Međutim, rekli su i to da bi možda promatranje pacijentica u dužem vremenskom periodu donijelo drugačije rezultate, prenose britanski mediji.

Dugoročno korištenje nadomjesne hormonske terapije bilo je predmet raspravljanja mnogo godina među najvećim autoritetima u medicini.

Hormonsko nadomjesno liječenje koje jako pomaže u olakšavanju tegoba menopauze mnoge žene su izbjegavale nakn 2002. godine. Tada je istraživanje svjetske zdravstvene organizacije pokazivalo da ono povećava rizik od raka dojke. Međutim, nakon ponovljenog analize rezultata istog istraživanja došlo se do drugačijih zaključaka.

Međutim, i ranije je u istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije rečeno da početak hormonskog nadomjesnog liječenja deset ili više godina nakon menopauze nije poželjan jer povećava rizike za žensko zdravlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: