Oporavlja mozak
270

Na putu ka liječenju demencije: Sastojak iz marihuane THC poboljšava pamćenje kod starijih miševa

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Marihuana poboljšava proces učenja i pamćenje, otkriveno je u studiji u okviru koje su vršena testiranja na starijim miševima. Slično testiranje bit će obavljeno i na ljudima do kraja ove godine.

Istraživači su dali nisku dozu tetrahidrokanabinola (THC) miševima različite starosti u okviru istraživanja kako je moždani sistem uključen u proces starenja. Testirali su pamćenje glodara i otkrili su da su stariji miševi koji su primili THC imali sjećanje isto kao mladi miševi koji nisu dobili ništa.

"THC je vratio kognitivne sposobnosti starijih miševa na nivo mladosti. Godinama, dio moždanog sistema koji utječe na raspoloženje, pamćenje, osjećaje poput bola i slično također se oporavljaju korištenjem sastojka marihuane. Davanjem THC-a vraćaju se na normalan nivo", rekao je Andras Bilkei-Gorz koji je vodio studiju.

Ali kada su dali THC mladim miševima, zadatke pamćenja su obavili lošije od onih koji nisu primili ovaj sastojak.

"Učinak je suprotan kod mladih miševa", rekao je ljekar.

Cilj ovakvog istraživanja je pronalazak lijeka za demenciju, ali je put do realizacije još dugačak jer je potrebno vršiti dodatna testiranja kako bi se utvrdilo kako i koje doze utječu na ljude različitih dobi.

Testiranja su vršena na miševima od dva, 12 i 18 mjeseci. Zadatak im je bio da ostvare interakciju s predmetom ili drugim mišem. Nakon 24 sata stavljaju ih u isti kavez sa starim i novim mišem ili starim i novim predmetom.

"Ukoliko se ne sjete da su već proveli vrijeme s jednim mišem ili predmetom, onda jednak period provedu i s novim i sa starim. Problem je bio kod starijih miševa koji nisu vidjeli razliku, a mladi jesu. To se promijenilo nakon što smo im dali THC i stariji miševi nisu imali problem da prepoznaju drugog miša ili predmet s kojim su proveli prethodni dan", kazali su naučnici.

Istakli su da ovo ne znači da osobe starije od 60 godina trebaju samostalno uzimati marihuanu, jer neće postići željeni efekt, naprotiv, mogu pogoršati svoje stanje jer se THC mora davati pod nadzorom ljekara i tačno propisanim količinama.