Velika smrtnost
238

Na Floridi izdano upozorenje zbog amebe koja "jede" mozak

D. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Slučaj veoma rijetke amebe koja "jede" mozak potvrđen je na Floridi, saopćili su zvaničnici zdravstva u ovoj američkoj državi.

Ministarstvo zdravstva Floride (DOH) je potvrdilo da je jedna osoba u Hillsborough Countyju zaraženo jednoćelijskom amebom Naegleria fowleri koja uzrokuje infekciju mozga i koja je obično smrtonosna.

Ameba se obično nalazi u toploj svježoj vodi, a u tijelo ulazi kroz nos. DOH nije otkrio gdje je osoba inficirana, kao ni njeno zdravstveno stanje, a poznato je da se ameba ne može prenijeti sa osobe na osobu.

Slučajevi su uglavnom bilježeni u južnim američim državama, na Floridi su rijetki te je od 1962. godine registrovano 37 slučajeva. S obzirom na ozbiljnost infekcije, DOH je izdao upozorenje stanovnicima Hillsborough Countyja.

Lokalnom stanovništvu je savjetovano da izbjegava kontakt nosa i vode iz česme i drugih izvora koji podrazumijevaju jezera, rijeke, kanale i slično gdje je infekcija moguća posebno tokom toplijih ljetnih mjeseci, jula, augusta i septembra.

Inficirane osobe imaju simptome poput povišene temperature, vrtoglavice i povraćanja, kao i ukočenja vrata i glavobolja. Većina umire za manje od sedam dana.

DOH je apelovao na one koji primjete simptome da se što prije jave ljekaru jer bolest brzo napreduje, piše BBC.