Zdravlje
261

Muškarci sa bradom imaju manji rizik da se inficiraju bakterijom MRSA

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U jednoj od posljednjih studija u SAD-u ustanovljeno je da muškarci koji imaju bradu imaju manji rizik da se inficiraju bakterijom MRSA, u odnosu na one koji nemaju bradu.

Bakterija MRSA izaziva blage infekcije na koži, a otporna je na većinu antibiotika. Puni naziv bakterije je Methicillin rezistentni Staphylococcus aureus. Riječ je o bakteriji koja se nalazi na koži ili u nosu, ali infekcija nastupa kada ta bakterija dospije u tkivo i uzrokuje simptome poput temperature ili boli. U najtežim slučajevima MRSA može biti opasna po život, ukoliko se infekcija proširi na krv ili dođe do upale pluća.

Istraživanje je sprovedeno u Bostonu, gdje je na različite patogene testirano više od 400 zdravstvenih radnika. Rezultati su pokazali da muškarci koji se briju imaju trostruko veći rizik da se inficiraju bakterijom MRSA, u odnosu na one s bradom.

MRSA se širi kontaktom sa osobom koja ima bakteriju na koži ili dodirivanjem predmeta gdje se nalazi ta bakterija. Srećom, MRSA pogađa tek oko 2 posto stanovništva.

Uzroci zbog kojih su obrijani muškarci više podložni infekciji mogu biti ogrebotine na koži nastale brijanjem, gdje se mogu razviti bakterije.

Postojeći antibiotici sve su manje učinkoviti, a bakterije otporne na antibiotike godišnje uzrokuju smrt više od 700 hiljada ljudi. Do 2050. godine bi moglo biti i do 10 miliona ovakvih smrtnih slučajeva.

Posljednjih 30 godina nijedan novi antibiotik nije pušten na tržište.