Zdravlje
17

Muškarci piju kada su ljuti, žene su depresivne nakon izlaska

Klix.ba
Muškarci i žene imaju različite razloge zašto piju i različito se osjećaju jutro nakon izlaska, pokazuju nova istraživanja.

Otkriveno je kako muškarci teže ka piću kada su ljuti, dok su žene više depresivne ujutru, nakon noćnog izlaska. Također, pokazalo se kako je alkohol potpuno neučinkovit u utapanju tuge.

"Ove muško-ženske razlike u skladu su sa još nekoliko izvještaja o tome kako muškarci i žene različito reaguju na stres, osjećanja i raspoloženje te korištenje supstanci", rekla je Valerie Harder, profesorica psihijatrije na Univerzitetu u Vermontu i vodeća autorica studije.

Da bi shvatili raspoloženja i alkoholne navike ljudi, Harder i njeni kolege koristili su interaktivni program za snimanje glasa, poput onih u call centrima.

U studiji je učestvovalo 246 osoba, dobi između 21 i 82 godine, a sve su imale problem sa pićem, koji je potvrdio njihov ljekar.

Učesnici su prošli kroz alkoholni tretman, a zatim su pozivani svakog dana tokom šest mjeseci kako bi dali izvještaj o svojim raspoloženjima, nivou stresa i problemima s pićem.

Muškarci koji su osjećali ljutnju imali su veće šanse da piju nego oni koji nisu bili ljuti.

"Radeći na strategijama za muškarce koji imaju problema sa pićem i kontrolisanjem bijesa, moglo bi se doći do novog pristupa u liječenju alkoholizma. Rješavanjem negativnih emocija, mogla bi se povećati stopa uspješnosti liječenja od alkoholizma", navela je Harder.

Sreća i tuga su također istraživane, ali se pokazalo da nijedna od njih nema nekog velikog utjecaja na osobe da posegnu za piće. Međutim, jutro nakon konzumiranja alkohola uglavnom se javljao osjećaj tuge, pogotovo kod žena.

Harder smatra da bi se ova otkrića također mogla iskoristiti. Ljudi koji misle da im alkohol popravlja raspoloženje trebali bi obratiti pažnju na to kako se osjećaju dan nakon konzumiranja alkohola.