|

Muškarci mijenjaju četkicu za zube jednom u šest mjeseci

Muškarci mijenjaju četkicu za zube jednom u šest mjeseci
13
Klix.ba
17.11.2016. u 16:44
67
komentara
13

dijeljenja
Muškarci mijenjaju četkicu za zube jednom u šest mjeseci
Žene mijenjaju četkicu za zube dva puta češće nego muškarci, pokazalo je novo istraživanje. Žene kupuju novu četkicu svaka 92 dana, dok muškarci istom četkicom zube peru u prosjeku 185 dana.
Dakle, muškarci mijenjaju četkicu svakih šest mjeseci i na taj način riskiraju zdravlje svojih zuba i desni. Stomatolozi preporučuju da se četkica za zube mijenja svaka tri mjeseca.

Jedna od vodećih britanskih privatnih stomatoloških klinika Carisbrook Dental provela je istraživanje na 1.000 pacijenata prilikom čega je otkriveno da 57 posto žena koristi električne četkice, dok to isto čini samo trećina muškaraca. Žene godišnje u prosjeku troše 42 funte (95 KM) na četkice, paste za zube i tečnosti za ispiranje usta, dok muškarci troše 24 funte (56 KM).

"Naše istraživanje pokazuje da žene znatno ozbiljnije shvataju zdravlje zuba u odnosu na muškarce. One posvećuju znatno više pažnje svojim zubima zbog čega će njihovi zubi i desni biti zdraviji. Muškarci riskiraju koristeći istu četkicu predugo. Tri mjeseca su možda kratko vrijeme za korištenje, ali treba razmišljati o svim mikrobima, virusima i bakterijama kojima su četkice svakodnevno izložene", kazao je valsnik klinike Tareeq Idrees.

Idrees je podsjetio da najnovije četkice za zube mijenjaju boju kada su istrošene dajući na taj način korisniku znak da je vrijeme za kupovinu nove. Osim toga, istrošene četkice nisu učinkovite u čišćenju zuba kao nove. Vlasnik stomatološke klinike je naveo i da se na četkicama nalaze klice koje se mogu ukloniti jednostanim namakanjem četkice u antiseptik.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...