Zdravlje
8

Muškarci koji su gojazni u 20-im godinama imaju veći rizik od smrti u srednjoj dobi

Klix.ba
Muškarci koji su gojazni u svojim ranim dvadesetim godinama imaju veći rizik od smrti u srednjoj dobi, navodi se u novoj studiji.

Oni su također osam puta podložniji obolijevanju od dijabetesa, stvaranju fatalnih krvnih ugrušaka ili dobijanju srčanog udara.

Poznato je da gojaznost u zrelijoj dobi drastično povećava rizik od dobijanja dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti, ali ranije nije bilo jasno da li gojaznost u mlađoj zreloj dobi nosi iste rizike.

Danski istraživači su pratili zdravstveno stanje 6.500 muškaraca od njihove 22. do 55. godine

Svi muškarci su rođeni 1955. godine i bili su registrovani u Vojnom odboru za test fizičke spreme kako bi ušli u vojsku. Osim toga, zabilježeni su rezultati njihovih psiholoških i fizičkih testova, uključujući težinu.

Oko 80 posto ih je bilo normalne težine, dok ih je pet posto imalo težinu ispod normalne. Jedan od 10 je imao prekomjernu težinu, dok ih je jedan posto, što je 97 muškaraca, bilo gojazno.

Skoro kod polovine onih koji su bili gojazni u 22. godini dijagnosticiran je dijabetes, visok krvni pritisak, pretrpjeli su srčani ili moždani udar, imali krvne ugruške u nogama i plućima ili su umrli prije 55. godine.

Svako povećanje BMI indeksa može se povezati s povećanjem šanse za srčani udar od pet posto, za 10 posto se povećava šansa od pojave visokog pritiska i krvnih ugrušaka, a za dobijanje dijabetesa za 20 posto.

Gojazni mladi muškarci su imali tri puta veći rizik da dođu u jedno od ovih ozbiljnih stanja, dok se u srednjim godinama ta mogućnost povećala na 50 posto, za razliku od njihovih kolega s normalnom težinom kod kojih je taj rizik bio 20 posto.